EU går til kamp mod madspild

Forbrugere 8. maj 2017 -
This describes the image
Foto: EU Parlamentet
Skrevet af: Henrik Denman

Det skal være nemmere for virksomheder at donere mad for at reducere madspild. Forslaget fremsættes af EU-Parlamentets miljøudvalg, der har fremlagt og godkendt forslag til, hvordan EU bedst begrænser madspild med 50 pct. frem mod 2030.

Forslaget er en del af den større affaldspakke, som Parlamentet stemte for i marts. Blandt ideerne er forslag om at gøre det lettere for virksomheder at donere mad, og her er det tanken, at EU skal kigge lovgivningen efter i sømmene og ændre den del af lovgivningen, som hindrer virksomheder i at donere overskudsmad.

Desuden er der forslag om en informationskampagne, som skal gøre forbrugerne mere bevidste om forskellen på mærkningerne med bedst før og sidste anvendelsesdato.

Rapporten skal til endelig afstemning i Parlamentet i Strasbourg i midten af maj. Parlamentet mener, at EU som et af verdens rigeste samfund har en både moralsk og politisk forpligtelse til at reducere det store madspild, som finder sted hvert år.

På årsplan bliver 88 mio. tons mad spildt i EU. Det svarer til 173 kg mad per person. Mens 20 pct., af fødevareproduktionen går tabt eller spildes i EU, er der samtidig 55 mio. men-nesker, der ikke har råd til et ordentligt måltid mad hver anden dag.

Forbrugerne

Raporten med forslag til at reducere madspild er udarbejdet med Biljana Borzon fra Kroatien i spidsen. Hun er medlem af EU-Parlamentet.

– I de industrialiserede lande sker madspild mest i slutningen af fødekæden, ved distribution og forbrug. Alle har et ansvar for at løse problemet, siger hun og peger på, at EU må se på svaghederne ved den eksisterende EU-lovgivning, som hindrer fødevaredonationer.

Det skønnes, at 53 pct. af madspildet foregår i husholdninger, så forbrugeroplysning er ifølge Biljana Borzon et vigtigt område for at reducere madspildet.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?