Danskerne valfarter i sommerhus - men udlændingene udebliver

Forbrugere 8. jul 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Genrefoto: Colourbox
  • Rekordmange danskere har i 2021 holdt ferie inden for landets grænser - og tendensen fortsætter i sommerferien

Selvom det nu er muligt at rejse ud i blandt andet store dele af Europa på sommerferie, har et rekordstort antal danskere valgt at tilbringe sommerugerne i danske sommerhuse.

Det viser tal for feriehusudlejning fra Danmarks Statistik.

Til og med februar måned har danskerne booket 137,3 pct. flere sommerhuse i juli, end de havde gjort på samme tid sidste år, hvor coronakrisen stadig ikke havde ramt landet for fuld kraft.

For året indtil videre har danskerne haft 8,7 mio. overnatninger i Danmark, svarende til 39 pct. flere end sidste år i samme periode og 5,2 procent mere end i 2019, lyder det i en kommentar til tallene fra Danske Bank.

- Sammenligner vi med 2019, før corona ramte Danmark, ser vi en stigning på hele 162 pct. i antallet af sommerhusovernatninger, 62 pct. flere overnatninger i lystbådehavne og 19 pct. flere overnatninger af danskere på campingpladser. Hoteller og feriecentre lider dog stadig og for årets første fem måneder, er der foretaget halvt så mange overnatninger af danskere på danske hoteller, lyder det i kommentaren fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

- Det vidner om, at danskerne i stor stil holder ferie herhjemme igen i år. I vores seneste undersøgelse af danskernes forventninger til sommerferien ser vi da også, at hele 59 pct. af danskerne venter at holde ferie i Danmark i år, og næsten hver fjerde gør det modsat hvad de havde gjort, hvis det ikke havde været for corona. Navnlig børnefamilierne lader til at have omlagt deres ferieplaner. Hele 32 pct. venter at holde ferie i Danmark i år, selvom de normalt ville tage til udlandet hen over sommeren, lyder det i kommentaren.

Opvejer ikke manglende udlændinge

De mange danske turister kompenserer dog ikke for manglen på udenlandske turister i 2021, hvor Danmark normalt er feriedestination for især tyskere og nordmænd. Med blot 684.122 overnatninger af udenlandske turister fra januar til og med maj er der tale om et dyk på over 90 pct. sammenlignet med 2019, og endda også et fald på knap 70 pct. sammenlignet med den samme periode 2020.

- Nedgangen har ramt bredt i både hoteller, sommerhuse og campingpladser, men hvor de to sidste kategorier har fået hjælp fra de danske turister, så er det samlede antal hotelovernatninger nede med hele 64 pct. i 2021 fra 2019. Samlet set er der 39 pct. færre overnatninger i alt i 2021 sammenlignet med 2019, hvis man ser danskerne og udlændinge under ét, skriver Louise Aggerstrøm Hansen.
 
 

Opdateret 8. jul 2021