Danskerne mindsker madspild
Danskerne har siden 2011 reduceret deres madspild med 14.000 tons, viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen.
Rapporten er udarbejdet af MAPP Centret ved Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen, og den fastslår, at der er potentiale for at mindske madspildet yderligere.
Det er især forbrugere, der bor i etageboliger, som får mindre madspild, mens forbrugere i enfamiliehuse ikke reducerer deres madspild nævneværdigt.
Samlet set er der et gennemsnitligt fald i madspild per person på otte pct. Det vil sige, at der var 261.000 tons madspild i 2011, og det blev mindsket til 247.000 tons i 2017.
Taber penge
Rapporten viser også, at danskerne er blevet opmærksomme på udfordringen. Motivationen til at reducere madspild hænger sammen med, hvor meget husholdningen kan spare på budgettet.
- Madspild betyder, at forbrugerne taber penge, og de ressourcer, der går til at producere fødevarerne, altså vand, energi, gødning, foder mm., er spildt. Derfor er madspild en vigtig dagsorden både her i Danmark og internationalt, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en kommentar.
Stifter af den frivillige organisation Stop Spild Af Mad, Selina Juul, som i år har arbejdet med at mindske madspild i Danmark i 10 år, er positiv.
- Madspild er kommet meget i fokus i hele værdikæden de seneste 10 år, og vi kan med Miljøstyrelsens dugfriske rapport konstatere en god retning. Alt i alt vidner rapporten om, at det store fokus, der har været på madspild i de seneste år, gør en forskel, siger Selina Juul.
Hun tilføjer, at Danmark fortsat har et stort stykke arbejde at gøre med at reducere madspild yderligere.