Dankortomsætningen på retur i fysiske butikker
Danskernes samlede dankortforbrug steg nok engang sidste år. Derimod faldt dankortomsætningen for første gang i en årrække i de fysiske butikker. I alt blev der shoppet for 286 mia. kr. med Dankort i de fysiske butikker i 2017, hvilket er 1 mia. kr. mindre i forhold til 2016.
Anderledes vækst er der i dankortforbruget på internettet, som steg fra 77 mia. kr. i 2016 til 100 mia. kr. sidste år, svarende til en stigning på 29 pct.
Det viser Betalingsrapport 2018 udarbejdet af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Samlet set betalte forbrugerne 493 mia. kr. med betalingskort i 2017. Heraf tegner dankorttransaktionerne sig for en samlet værdi på 401 mia. kr., mens brugen af de internationale betalingskort står for 92 mia. kr., ifølge tal fra Nationalbankens Statistikbank.
Den fordeling betyder, at Dankort i dag står for 81 pct. af omsætningen på betalingskortmarkedet i Danmark.
- Dankortet er en billig, effektiv og sikker del af den danske betalingsinfrastruktur. Derfor arbejder regeringen også for, at der er gode rammer for, at Dankortet kan udvikle sig i takt med, at betalingsmarkedet ændres. Det er også positivt, at vi ser alternative løsninger vinde frem, så vi har en sund konkurrence på betalingsmarkedet i Danmark, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om udviklingen.
Stor vækst i debetkortforbrug
Dankortomsætningen er vokset med 12 pct. fra 2015 til 2017, hvor omsætningen for internationale debet- og kreditkort er steget henholdsvis 35 og 50 pct. i samme periode. Af de internationale betalingskort udgør debet-kortene med 71 mia. kr. langt den overvejende del af markedet. hvilket er en stigning på 18 mia. kr. på tre år. Dette skyldes, at debet-kortene, der typiske tilbydes unge forbrugere under 18 år i form af f.eks. MasterCard Debet og Visa Electron, vinder stadig større udbredelse.
Ved udgangen af 2017 var der udstedt ca. 9 mio. betalingskort i Danmark. Heraf udgør Dankort og Visa/Dankort med 4,8 mio. stadigvæk over halvdelen af alle betalingskort herhjemme, mens 2,5 mio. og 1,8 mio. er fordelt på henholdsvis internationale debet- og kreditkort. Der findes ingen særskilt oversigt forbruget af mobile betalingsløsninger, fordelt på detail- og onlineforbrug. Der er dog ingen tvivl, om at de mobile betalinger vinder stadig større indpas med stor fart. F.eks. opgiver MobilePay, at 40.000 nye butikker og webshops koblede sig op på betalingssystemet sidste år, så i alt 75.000 fysiske butikker og netbutikker tog imod MobilePay ved udgangen af 2017.
FORBRUGET AF BETALINGSKORT 2017
(I PARENTES 2015-TAL)
Dankort, Visa/Dankort 401 mia. kr. (358 mia. kr.)
Internationale betalingskort debet: 71 mia. kr. (53 mia. kr.)
Internationale betalingskort kredit: 21 mia. kr. (14 mia. kr.)