Dagligvaresalget dykker

Forbrugere 31. jul 2017 -
This describes the image
Flertallet angiver, at det er vigtigt, at varen er danskproduceret, når de køber fødevarer Arkivfoto: John Ehbrecht
Skrevet af: Søren Tougaard

Omsætningen i landets dagligvarebutikker var ikke noget at råbe hurra for i juni. Set i forhold til maj faldt salget af fødevarer og andre dagligvarer således med 0,4 pct., når man korrigerer for prisudvikling og effekten af handelsdage, viser detailomsætningsindekset fra Danmarks Statistik.

Sammenlignes dagligvaresalget med juni sidste år er der tale om et fald på 2,5 pct.

Og måles der over en tre måneders periode i april-juni er der tale om et fald på 1,2 pct. i forhold til samme tre måneder i 2016.

Faldet i dagligvaresalget kommer i en periode, hvor det overordnede detailsalg stort set er fladt med et lille fald på 0,1 pct. i forhold til maj, og hvor detailsalget ligger 0,5 pct. højere end juni sidste år.

I analysen fra Dansk Erhverv hæfter man sig ved, at opsvinget ikke er gået lige stærkt i alle dele af dansk økonomi, og at detailhandlen ikke haft ligeså stor fremgang som før finanskrisen.

Højere privatforbrug i sigte
Alligevel er Dansk Erhverv ganske fortrøstningsfuld, når det kommer til danskernes private forbrug.

”Selvom det kan se ud til at vi er blevet mere tilbageholdende med at svinge dankortet i de danske butikker, er der ikke indikationer på, at det også vil gøre sig gældende for det private forbrug som helhed. Meget høj beskæftigelse, reallønsvækst samt stigende boligpriser, stimulerer alle det nuværende opsving. Dertil kommer, at de rekordlave renter, som ikke ser ud til at blive sat op lige foreløbig, også stimulerer det generelle danske privat forbrug”, påpeger Jonas Spendrup Meyer, økonom i Dansk Erhverv.

De seneste tal over Dankort-forbruget fra Nets viser, at forbruget i juni lå på 32,5 mia. kr., hvilket er nøjagtig på samme niveau som i måneden forinden.

Målt i forhold til juni 2016 er Dankort-forbruget steget med 3,2 pct.

Opdateret 10. nov 2020