Coronakrisen har sat fødevarekontrollen i stå
Mens fødevarestyrelsens kontrollanter på seks uger normalt ville have besøgt flere end 6000 virksomheder, der på den ene eller anden måde arbejder med fødevarer, ligger antallet af besøg på kun 77 i perioden fra 12. marts til 26. april i år.
Årsagen er coronakrisen, fortæller DR Nyheder.
36 ud af de 77 kontroller, fødevarestyrelsen har foretaget, fandt sted på grund af en anmeldelse. 13 af kontrollerne førte til en sur smiley.
I samme periode sidste år fik 6.145 virksomheder uanmeldt besøg. I 2018 var tallet 6.559.
Forklaringen på de meget få kontroller er ifølge kontorchef i Fødevarestyrelsen Vibeke Højbjerg risikoen for coronasmitte.
- Vi har ikke ført den kontrol, vi godt kunne tænke os, de seneste seks-syv uger, siger hun til DR og tilføjer, at tempoet er sat op igen.
Under coronakrisen har mange spisesteder solgt take away, hvilket de har fået mulighed for uden den sædvanlige registrering.
De fleste steder er den manglende kontrol ikke dog ikke det store problem, siger Karin Østergaard, lektor på VIA Ernæring & Sundhedsuddannelsen i Aarhus og ekspert i fødevarehygiejne.
Mange institutionskøkkener, supermarkeder og restauranter har faste procedurer i forhold til egenkontrol.
Hun siger til DR, at det dog kan være problematisk, at eksempelvis pizzeriaer og andre mindre virksomheder ikke er blevet kontrolleret i samme omfang som hidtil.
- Det er de mindre steder, der har mest brug for den vejledning, som Fødevarestyrelsen giver ved kontrolbesøgene, siger Karin Østergaard.
Dagligvarebutikker har i perioden har 13 besøg mod 944 i samme periode i 2019 og 1014 i 2018.
Restauranter har haft 20 besøg i perioden mod 3116 i samme periode i 2019 og 3436 i 2018.