Manglende sammensmeltning giver ringe effekt af omnichannel-investeringer
Selv om der er investeret massivt i nye salgskanaler, savner de fysiske retailere stadig at se effekten af deres omnichannel-investering i form af flere og mere loyale kunder samt en større kurv.
Omnichannel-kanalerne er simpelthen ikke bundet ordentligt sammen og forankret i en central pris- og processtruktur.
Ofte fordi de ikke har den rigtige teknologiske platform.
Det giver bagslag allerede nu, fordi kæderne dermed ikke kan udnytte den bølge af realtids-prissætning og kunstig intelligens, der nu indtager detailhandelen.
Samtidig koster det unødige administrative resurser, forkerte priser og måske endnu værre.
Det koster på kundeloyaliteten, fordi kunderne ikke får den personlige oplevelse. Selv om teknologien til at smelte alle salgskanaler sammen i ét personligt kundeunivers allerede findes, er det de færreste detailkæder, der formår at udnytte den. Det selv om mulighederne er store.
Eksempelvis til at levere kundeunik prissætning på tværs af aktuelle kampagner, personlige rabatter, loyalitetspoint, mv., når butikspersonalet står over for kunden – eller, når kunden klikker sig ind via en Google-kampagne.
Matas er en af de detailkæder i Danmark, der er tættest på det, vi populært kan kalde reel omnichannel – altså den fuldkomne sammensmeltning af kundekanaler med fokus på hver kundes individuelle købsprofil og -præferencer.
Matas udnytter bl.a. nyeste teknologi til at tilbyde kunderne, at kundeklubfordele, vouchers, til-gode-beviser og gavekort kan købes og udnyttes på alle kanaler.
Sådan får du dine platforme smeltet helt sammen
Matas viser altså en af vejene til omnichannel og en løsning på, hvordan detailhandlen giver kunderne en samstemmende oplevelse på tværs af online og offline-kanaler.
Kodeordet er at få lagt en samlet strategi for, hvordan de mange kanaler rent teknologisk spiller sammen.
Få analyseret alle arbejdsgange og kortlæg de mange processer og tilhørende kanaler - salg, indkøb og rabatter i webshop, mobil app og fysisk butik, osv. Det kan professionelle teknologiaktører hurtigt hjælpe med.
Derefter handler det forsimplet om at samle data ét sted, så f.eks. webshop og fysisk butik henviser til den samme pris, på den samme vare. Sidste skridt er at lægge den rigtige forretningslogik ind i systemerne, så der f.eks. bliver taget hensyn til alle rabattyper og fordelsprogrammer, man må eller måtte arbejde med.
Skåret helt ind til benet, så handler det om, at du som retailer skal have styr på tre ting: Varens pris, varens tilgængelighed og hvilken rabat, der kan gives.
Tænk dig derfor godt om inden du investerer i en ny app eller kundeklub. Det er nemlig relativt let at føje nye digitale kanaler til, men det kræver den rigtige teknologiske platform, hvis de skal spille effektivt sammen.
Det kan lyde teknisk og kedeligt. Men først når du har styr på din teknologi, prisstruktur, processer og kundedata kan du udnytte kunstige intelligens, der allerede i år indtager detailhandlen, til at forkæle kunderne med unikke personlige tilbud og priser.