Månedens tal i juni: En halv milliard
Lige pludselig er den første halvdel af 2020 gået. Og hvilket helt usædvanligt halvår.
I dagligvarebranchen er vi normalt enige om, at det er dynamisk branche, hvor man skal stå meget tidligt op for at kunne følge med.
Jeg husker heller ingen år, hvor der ikke er sket noget helt nyt og overraskende med effekt for mange i markedet.
Men det uventede er som regel kommet fra branchens egne spillere - og for dem har det jo af gode grunde slet ikke været overraskende.
Men denne gang har vi alle sammen været i samme båd. Det vil sige totalt uforberedte. Først var coronaepidemien et fænomen, som udspillede sig langt væk. Så stod vi pludselig midt i den. Og nu er coronaen måske ikke helt forsvundet, men den har fundet nye epicentre i andre dele af verden. Igen langt væk.
I de mellemliggende måneder har der været vendt så meget op og ned på dagligliv, samfundsindretning og markedssituation, at meget ikke har været til at genkende.
Der må være nogle i branchen, som har al mulig god grund til at protestere, når jeg nu udnævner det forløbne halvår til det bedste for dagligvarehandelen i lang tid.
Men fraværet af konkurrence fra bl.a. restauranter og grænsehandel har i den grad løftet omsætningen i den samlede dagligvarehandel på en måde, som branchen længe har drømt om. Væksten er bare ikke ligeligt fordelt.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at dagligvaresalget selv i genåbningsmåneden maj, hvor konkurrencen blev skærpet, stadig lå væsentligt over niveauet i maj 2019.
Og når langt de fleste danskere holder sommerferie herhjemme i år, er der lagt op flere gode indekstal, selv om den irriterende grænsehandel nu også trækker ned igen.
Den bruger vi lige til et tankeeksperiment. Hvor langt rækker en halv mia. kr. i grænsehandelen? Ja, de tre grænsebutikker i Coops discountkæde Fakta solgte sidste år for 356 mio. kr. Så en halv mia. svarer til omsætningen, hvis der var fire-fem grænse-Fakta’er.
Og hvorfor er det lige, at netop tallet en halv mia. kr. er interessant?
Jo, det er det, fordi det er fællesnævneren for to af de største nyheder i branchen i slutningen af juni.
En halv mia. kr. er værdien af 18 Rema 1000-butikker, der indgår i en stor ny ejendomsfond, som velhavende danskere nu kan investere i, hvis de er trætte af negative renter i banken.
Den halve mia. kr. kan formentlig bruges som en del af finansieringen af den igangværende udvidelse af den norskejede kædes logistik- og lageranlæg i Horsens.
Men en halv mia. kr. er også størrelsen af det rekordunderskud, som den tyskejede discountgigant Aldis danske forretning landede sidste år.
Det er med bred margen det hidtil største underskud i en lang række - og til dels et resultat af, at kæden køber butikker og moderniseringer kontant.
Når driften ikke kan klare finansieringen, skal der derfor løbende hentes midler hos moderselskabet Aldi Nord i Tyskland. I løbet af syv år er det blevet til tæt på 4 mia. kr. Her kan man virkelig tale om dybe lommer.
Denne udgave af det trykte Dansk Handelsblad bliver den sidste på denne side af sommeren, men vi fortsætter med at opdatere nyt på dhblad.dk en uge endnu.
Dansk Handelsblads daglige nyhedsbrev fortsætter også med at komme hver morgen i hverdagene til og med 10. juli, og efter en sommerpause på tre ugers tid vender det tilbage 30. juli.
Vi kan kun gisne om, hvor meget verden når at forandre sig i den mellemliggende periode. Forhåbentlig i retning af yderligere normalisering.
Jeg glæder mig til at skrive ”corona” færre gange i anden halvdel af 2020, end jeg gjorde i den første.
God sommerhandel!