Lejeloven skaber ubalance for lejerne

13. sep 2016 -
This describes the image
| Foto: Dansk Erhverv|
Skrevet af: Redaktionen

Selv om e-handlen vinder frem og påvirker de fleste handelsgader, så har rigtig mange butikker fortsat brug for fysiske lokaler, hvor kunderne kan røre og prøve tingene. Derfor har regeringens udspil om erhvervslejeloven været ventet med spænding. Det kom forleden, og filosofien i lejelovgivningen må være lige som et godt venskab: Der skal være ligeværd mellem vennerne. Tilsvarende bør den danske erhvervslejelov også sikre, at lejere og udlejere er stillet nogenlunde ens. Begge parter skal have glæde af de lejeaftaler, der bliver indgået. Regeringens udspil om lettere adgang til indgåelse af tidsbegrænsede lejeaftaler vil desværre forrykke den balance væsentligt, så den tipper til fordel for udlejerne.

I dag er det således, at stort set hele erhvervslejeloven kan fraviges, hvis lejer og udlejer er enige om det. Det gælder også de bestemmelser, der ellers er sat ind for at skabe balance mellem parterne. Opsigelsesadgangen er dog et af de områder, hvor man hidtil har haft ufravigelige bestemmelser. Dette princip vil regeringen nu gør op med. Det skal i stedet være lettere for udlejerne at lave tidsbegrænsede lejeaftaler.

Intentionen bag forslaget er at skabe vækst og øget konkurrence i kraft af at udlejerne får større fleksibilitet i forhold til at råde over sine lokaler, samtidig med, at det skal give et lavere lejeniveau for lejerne, når aftalerne bliver tidsbegrænsede. Men man risikerer, at lejeniveauet stiger, når lejeaftalerne skal genforhandles hvert andet eller hvert tredje år, og man samtidig fjerner lejers mulighed for at få foretaget regulering ned til markedslejen i tidsbegrænsningsperioden.

Usikkerhed begrænser investeringerne

Jeg undrer mig over, at regeringen forventer, at man får butikkerne til at investere millioner af kroner i indretning af et butikslokale, hvis man som butiksejer ikke kan vide sig sikker på at have lokalet mere end 2-3 år? Og hvorfor er det ensidigt udlejerne, der skal kunne tjene på den kundekreds og goodwill, som lejeren har oparbejdet i lejeperioden?

Der kan være god mening i at kigge på, om erhvervslejeloven skaber den fornødne balance mellem parterne, men at gøre op med beskyttelsen af lejerne i forhold til opsigelse af lejemålet er ikke vejen frem og kan kun medvirke til at skabe ubalance. Dansk Erhverv har da også påpeget en række andre forhold i erhvervslejeloven, som lovgiver kunne kaste sig over for at skabe bedre rammer for detailhandlen – eksempelvis et opgør med hemmelige ”side-letters” og hurtigere afgørelser af markedslejesager.

Hvis Folketinget vedtager lovforslaget i sin nuværende form vil resultatet være mindre balance mellem partnerne, og for fremtiden er der derfor en stor risiko for, at butikkernes svar må blive et stort og rungende ”Nej”, når udlejerne kommer og spørger: ”Vil du leje”?

 

 

Opdateret 10. nov 2020