Klar og parat til en grøn genstart?

Debat og Kommentar 25. mar 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Food Pro-leder af ansvarshavende redaktør Jesper Veber Knudsen

Foråret er her.

Det er ikke til at komme udenom, at vi er gået ind i den lyse del af året. Sommertiden begynder, og måske har ramsløgene allerede peaket, når du læser den nye udgave af Food Pro.

På mange måder bliver det forår i dobbelt forstand, når normaliseringen af samfundet efter to år med corona-nedlukninger fortsætter.

Siden 1. februar har vi levet uden restriktioner, og der er velbegrundet håb om, at de ikke kommer igen.

Derfor er der også noget helt særligt og næsten symbolsk over gensynet, når den helt store messebegivenhed i branchen, Foodexpo i Herning, løber stabelen fra 27. til 29. marts - efter to års flytninger og aflysninger.

Helt uundgåeligt hører tidens store megatrends som bæredygtighed, klima og økologi til blandt fokusområderne på årets messe.

For eksempel kan de færreste være i tvivl om, hvad der vil være at gå efter i ”Klimahjørnet” i hal H i Herning Messecenter.

Vi har valgt at følge et tilsvarende spor i denne udgave af Food Pro.

Klimavenlig mad er langt hen ad vejen synonymt med mere plantebaseret mad. Grøn mad.

Og der er en voksende bevægelse i gang, som spreder sig fra de typiske ”first movere” indenfor plantebaseret mad til mange af os andre.

Forbrugereksperten Flemming Birch fra Birch & Birch er allerede nu begyndt at spå om en fremtid, hvor kød får lavstatus - som det er sket for cigaretter og buræg.

Men vejen til det punkt er stadig meget, meget lang. For nu at sige det på jysk. I dette magasin møder du imidlertid en række grønne køkken-pionerer, som har truffet nogle klare valg, der rækker ud over ønsket om ”bare” at servere velsmagende mad basseret på gode råvarer.

Den del er en selvfølge, men der kommer mere oveni. Det gælder for et af branchens største ”superbrands” herhjemme, Claus Meyer.

Og det gælder for Irene Lundbjerg Larsen, der driver restaurant Green Love på Frederiksberg.

– Jeg tror ikke, at plantebaseret forbliver et nicheområde. Jeg er fuldstændig overbevist om, at det er vejen frem. Vi kommer til at spise meget mere plantebaseret mad, og kød bliver bare en biting. I dag er veganere lidt specielle – sådan bliver det med kødspisere i fremtiden, siger hun.

Måske ender hun med at få ret.

Opdateret 25. mar 2022