Hvor er vi på vej hen, du?
Nogen kan måske huske lige så langt tilbage som jeg - til tiden før en af de seneste bobler, IT-boblen, brast lige før 2000.
I perioden op til kørte giganten Microsoft en underholdende tv-reklame for den nyeste version af sit styresystem Windows. Det har sikker været Windows 2000.
I reklamen forsøgte en mand på en traktor i bedste stumfilmstil at trænge ind i et træhus af ældre dato på en hel del forskellige måder. Men uanset hvad han gjorde, havde han ikke heldet med sig.
Ud fra min hukommelse og oversættelse lød budskabet til sidst i reklamen: ”Alle leder efter døren til den nye økonomi. Men det er ikke en dør. Det er et vindue”.
Reklamefolkene bag spottet har vist leget med et bibelcitat, som de har skrevet en smule om. Men vinduer - Windows - var altså ifølge Microsoft den alternative indgang til den nye økonomi - et begreb, der den gang var lige så brugt og slidt som disruption er i dag.
Mange IT-iværksættere nåede at blive grundigt rige, før boblen brast. Ikke alle nåede ud i tide til at beholde pengene. Windows nåede tæt på en monopol-status, da den epoke toppede. Nu giver Microsoft nye versioner væk.
I dag bliver der også ledt med lys og lygte i mange brancher - for at knække koden til vækst. Også i dagligvarehandelen. Man ser måske ikke lige dagligvarekoncernernes topchefer med Coops Peter Høgsted og Dansk Supermarkeds Per Bank i spidsen højt til vejrs på en gammeldags traktor.
Men man ser en del mere eller mindre vellykkede og hektiske bestræbelser på at holde fast på en omsætning, som er på vej væk fra de traditionelle dagligvarebutikker. Spørgsmålet er, om der bliver ledt de rigtige steder?
Det er i hvert fald forståeligt, at et af de hjørner, hvor eftersøgningen for tiden er særligt grundig, er i et voksende, uforudsigeligt og mindre struktureret marked, hvor aktørerne strømmer til fra alle sider: Måltidsmarkedet, kan man kalde det.
Flere og flere af danskernes måltider bliver hentet andre steder end i supermarkeder og discountbutikker, og flere og flere bliver indtaget uden for hjemmet. I Danmark varede det længere end i mange andre sammenlignelige lande, før den udvikling slog mærkbart igennem.
Men nu er den her til gengæld.
”Away from home” kalder dagligvareleverandørernes organisation, DLF, markedet med sin forkærlighed for de internationalt gangbare betegnelser.
Det er naturligvis også for alvor blevet et indsatsområde for leverandørerne, når de oplever, at flertallet af kunderne i dagligvarehandelen ikke leverer vækst.
Den helt store undtagelse er stadig norskejede Rema 1000, som befinder sig i sin helt egen vækst-division. Der er lidt uvirkeligt og eventyrligt over det, når franchisekæden bare fort-sætter en lang, ubrudt serie af høje vækstprocenter.
Rema er i den grad lykkedes med at finde et åbent vindue, hvor mange andre banker ind i en lukket dør. Set udefra er der i bund og grund ikke fantastisk meget nyt i det, Rema gør. Franchisemodellen er selvfølgelig vigtig, men gør det ikke alene. Det er summen af de enkelte dele, som har ramt rent ind i en åbning, der på forhånd kunne være svær at se.