Kommentar: Hver klimavenlig tallerken tæller

Debat og Kommentar 30. aug 2021 -
This describes the image
Direktør Judith Kyst, Madkulturen, som er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Foto: Madkulturen
  • Kommentar, Judith Kyst, direktør i Madkulturen 

Skrevet af: Redaktionen

Hen over sommeren har vi i Madkulturen besøgt Danmarks fire største byer og sammen med kendte kokke lavet grøn sommermad med alle, der havde lyst.  

Når jeg tænker på, hvordan folk elskede Timm Vladimirs grøntsags-pakoras med kikærtemel, eller hvordan Adam Aamann gjorde det sexet at spise sild, giver det mig håb for, at den danske madkultur kan vendes i en mere klimavenlig retning.

Og det er der i høj grad brug for.

Hver dansker udleder i  gennemsnit hele 17 tons CO2  om året. Ifølge FN’s klimapanels nye rapport skal vi i 2050  i gennemsnit kun udlede 2-3 tons per verdensborger.

Hvert ton tæller.  

Maden er et af de steder, vi for alvor kan gøre en forskel for klimaet som forbrugere, fødevareproducenter og detailhandel. Hver tallerken mad, der kan gøres mere grøn, tæller.

Akilleshælen i at spise mere klimavenligt er ikke manglende viden. Akilleshælen ligger i vores madvaner og madkultur, som vi hvert år måler på. Og billedet er klart:  60 procent af forbrugerne i Danmark vil gerne spise mere klimavenligt.  

Men det er svært at ændre vaner - selv hvis den, der laver maden, gerne vil twiste frikadellefarsen med rodfrugter eller skifte kødet i pitabrødet ud med falafel: ’Det får jeg aldrig min mand til at spise’, ’det kan mine børn ikke lide’, ’hvis man får gæster, så kan man altså ikke dele en bøf’.

Det kan synes som en dråbe i havet, at vi forsøger at redde klimaet én tallerken ad gangen. Men den enkeltes madvalg gør faktisk en forskel i det store klimaregnskab. Og der er heldigvis også håb for, at vi kan få mere klimavenlig mad på tallerkenerne.

Madkulturen gennemførte sidste år projektet  ’Klimakærlig Mad’ sammen med Meny. Her var det en øjenåbner, hvordan klimadagsordenen var til stede hos medarbejderne. En hjørnesten i projektet var, at klimavalget skal være det lækreste valg.

Mad handler om smag, fællesskab, forkælelse. Hvis vi for alvor vil flytte vores madkultur i en klimavenlig retning, skal klimamaden overhale på lækkerhed.

Her er kendte restauranter og dygtige kokke gået foran og viser en vej, der inspirerer hverdagsmaden. Ligesom kokkene skal inspirere os og gøre nye ting lækre, har detailhandlen en afgørende rolle i at rådgive, inspirere og gøre det nemt at handle klimavenligt, selv når vi trætte eller halvstressede står foran køledisken 35 minutter i aftensmad.

Vores madkultur forandrer sig langsomt. Den handler om vaner, hvad vi kender og er trygge ved. Hvad vi kan finde ud af at lave.  

Derfor er vi nødt til at flytte vores madkultur et skridt ad gangen. Vi skal gøre det nemt at vælge mere klimavenligt. Vi skal gøre det trygt at lave velsmagende versioneringer af retter, vi kender. Vi skal gøre det lækkert og prestigefyldt at servere klimavenlig mad, når vi får gæster.

Hver tallerken tæller.