Kommentar: Forkert mærkning kan være livsfarlig

Debat og Kommentar 7. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Mike Reuter
  • Kommentar af Heidi Søsted, adm. direktør, Varefakta

Skrevet af: Redaktionen

5-7 pct.af alle danskere lider af fødevareallergi. De fleste er børn. I værste tilfælde slår fødevareallergi folk ihjel.

Hvert år rammes knapt 1000 mennesker – heraf cirka 200 børn - af anafylaksi. En allergisk reaktion kan være potentielt dødelig. Derfor er det også ekstremt vigtigt for f.eks. Fødevarestyrelsen at holde styr på, hvad butikkerne fortæller om risikoen for allergiske reaktioner.

Hos Varefakta oplever vi, at nogle ikke altid har fokus på de alvorlige konsekvenser, mangelfuld mærkning kan have. Selv en spotvare der kun er i butikken i kort tid, kan med en ”det går nok”-deklaration fremkalde en alvorlig allergisk reaktion.

En allergisk reaktion kan potentielt være dødelig, og derfor hviler der et kæmpe ansvar på skuldrene af de mærkningsansvarlige, da det er dem, som står på mål for at informere forbrugeren om hvilke allergene ingredienser, der er i fødevarerne på hylderne.

Et hollandsk studium fra 2018 fandt allergener, der ikke var deklarerede, i hvert tredje af de testede produkter. Et nordisk studie fra 2016 fandt fejl i allergenmærkningen på hvert tiende produkt. Mange af disse fejl skyldes blandt andet den allergenmærkning, som hedder frivillig spormærkning, bedre kendt som ”kan indeholde spor af”.

I kender den nok. ”Kan indeholde spor af” har til formål at informere forbrugerne om en utilsigtet forekomst af allergener i en fødevare.

Eksempelvis hvis det ikke kan undgås, at en chokoladebar uden nødder får partikler af nødder i sig, grundet fabrikkens produktionsforhold.

Denne mærkning er frivillig, hvilket betyder, at det ikke er et obligatorisk krav. Det står altså fødevareproducenterne frit for, om de ønsker, at deres varer skal have en information, som potentielt kan betyde forskellen på liv eller død.

Spormærkning er ikke et krav - men en risikovurdering, som er lagt over i den mærkningsansvarliges hænder. Ved at fastsætte konkrete grænseværdier for allergener, vil der kunne sættes obligatoriske krav til, hvornår disse informationer skal trykkes på produkterne – og dermed vil der redde liv.

Hos Varefakta tilbyder vi kurser til forældre til børn med fødevareallergi, så det bliver nemmere for forældrene at få købt det barnet kan tåle.

Opdateret 7. maj 2021