Cigaretter, røgslør og mere politik

11. okt 2018 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Det kan næppe have undgået ret mange danskeres opmærksomhed, at der er et valg på vej.

Partierne har markedsført sig selv og deres topkandidater længe i gadebilledet, og med åbningen af Folketinget i sidste uge er den politiske sæson for alvor skudt i gang, og mediernes fokus på, hvornår valget kommer, kun blevet skærpet.

I teorien kan det komme meget hurtigt, men der kan også gå det meste af længden af en graviditet - frem til midten af juni 2019. I så fald er det noget af en udmattende langspurt, vi har udsigt til.

Men det bliver uundgåeligt tolket som et forskud på en forestående valgkamp, når flere regeringsprofiler har fundet vej til Meny-butikker rundt omkring i landet, hvor de har kunnet charmere de fremmødte lokale pressefolk.

De to første besøgende ministre var konservative, mens det senest var det to Venstrefolk, finansminister Kristian Jensen og skatteminister Karsten Lauritzen, der besøgte Meny i Hjørring - på Lauritzens hjemmebane. Dansk Handelsblad var med.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er flere gange blevet citeret for, at valget først kommer i 2019. Så det går vi - indtil videre - ud fra.

Nu skal politikerne først til at forhandle en finanslov på plads, og lobbyister med tilknytning til dagligvarehandlen har allerede længe varmet op til, at der skulle hentes resultater på afgiftsområdet.

Nogle af de mest grænsehandelsfølsomme varer skal være billigere - også væsentligt billigere, end der er lagt op til med de penge, der er afsat til formålet i regeringens udspil til finanslov. Chokoladeafgiften har været nævnt, og Bryggeriforeningen ser gerne en lavere ølafgift. Og så er der afgifterne på vin og spiritus…

Man kan imidlertid næppe forvente store gaver i form af afgiftssænkninger, uden at der er fundet finansiering andre steder. Og her er der flere, der har foreslået at bytte med en højere afgift på cigaretter. Senest er de Konservative trods regeringsdeltagelsen gået solo med et forslag om at lægge 20 kr. på, så en pakke kommer til at koste 60 kr.

Mit gæt er, at så meget kommer den næppe op på, for så vil prisforskellen til Tyskland blive alt for stor - og det vil skabe mere grænsehandel, hvor formålet tværtimod er at få lukket noget af den ned. Men lur mig, om ikke cigaretafgiften får et mindre løft i en slags byttehandel, der får den del af finansloven til at falde på plads.

Dyrere cigaretter kan også være med til at sænke forbruget, og på den måde når vi frem til et andet af tidens andre varme temaer, de unge rygere.

Dagligvarekæderne har fået tæsk for ikke at overholde aldersgrænserne for cigaretsalg til de unge, og det har bl.a. resulteret i et kapløb om at komme først med at skjule smøgerne.

Hensigten med at gøre dem usynlige er jo netop at få skåret ned på de unges rygning - ideelt set at hjælpe til med at undgå, at de overhovedet begynder at ryge. Det overordnede mål er en røgfri generation i 2030.

I denne uges Dansk Handelsblad gør topchef i Coop Danmark, Peter Høgsted, sig imidlertid til talsmand for, at politikerne kommer på banen med hjælp til branchen, hvis målet skal nås. Høgsted vil gerne have en lovgivning, der forbyder synlig tobak overalt. Selv hvis hele dagligvarehandlen får gemt smøgerne væk, vil de stadig kunne stå fremme i mindre butikker og i restauranter mv. Og på den måde bliver konkurrencen skæv.

Hverken Coop eller Salling Group, der ellers har fået skjult cigaretterne hurtigst, mener derfor, at de selvstændige initiativer fra kæderne kan stå alene.

Grænsen mellem politik og erhvervsledelse er ganske vist blevet lidt mere utydelig, efterhånden som CSR-dagsordener fylder mere og mere i virksomhedernes gøren og laden. Men det overordnede ansvar for danskernes ve og vel ligger stadig hos politikerne.

Selv om forbud er blevet et mere udbredt fænomen i dansk politik i de senere år, end vi har været vant til, ser de dog især ud til at være forbeholdt udlændingepolitikken.

Og indtil videre vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) stadig hellere skærpe straffen til de butikker, der sælger tobak til dem under 18, end hun vil give Høgsted den hjælp, han efterspørger.

Opdateret 10. nov 2020