Ung købmand fordobler omsætningen på to år
Det har aldrig ligget i kortene, at Matias Paaske skulle ende bag disken i den lokale købmandsbutik i hans fødeby Østerild i Thy. Faktisk var han ansat ved Militærpolitiet i Forsvaret, da det lokale købmandspar i byens Min Købmand for godt to år siden meddelte, at butikken var til salg, og at den måtte lukke, hvis ikke der kom en køber: Parret ville på pension.
- Men da jeg blev spurgt, om jeg var interesseret i at blive købmand i den nye butik, som en borgergruppe var i gang med at bygge som afløser for den nedslidte butik i selskabet Østerild Erhvervsinvest, slog jeg til. Jeg havde længe drømt om at blive selvstændig, fortæller Matias Paaske.
1. november 2017 kunne han skrive "selvstændig købmand" på sit cv, og godt to år efter, nemlig på årets sidste købmandsmøde i Min Købmand i november 2019, kunne han tilføje titlen som "Årets Købmand" i kæden - kun 26 år gammel. Flot vækst var en af begrundelserne for kåringen.
- Det var helt fantastisk. En anerkendelse, som også giver ekstra motivation, siger Matias Paaske.
Han skal nu en tur til Dubai sammen med vinderen i Spar-kæden, mens kædeledelsen hjælper personalet med at passe butikkerne.
God hjælp fra erfarne kolleger
Helt grøn i købmændenes verden var Matias Paaske da heller ikke, da han overtog butikken i Østerild. Han havde nemlig arbejdet som ungarbejder i butikken, og på cv'et står også en HHX-eksamen.
- Og så har jeg arbejdet mange år i Land og Fritid, som lå her i bygningen, inden den blev bygget om til dagligvarebutik. Det er også blandt andet her, jeg i mine sommerferier har sparet nogle hundrede tusinde op, så jeg kun starte op som købmand, siger Matias Paaske, der med en kaution fra Dagrofa fik en kassekredit i det lokale pengeinstitut.
Lige inden Matias Paaske overtog butikken, var han nogle uger "i lære" hos købmandskolleger i kæden - blandt andet i Aalborg.
- Jeg har også haft god hjælp af mine medarbejdere, der ikke er lige så grønne som jeg. Nogle har arbejdet hos det gamle købmandspar, andre i andre dagligvarebutikker. Og Rie Larsen, der ejede butikken sammen med sin mand, har hjulpet mig i gang og sagt, at jeg altid kunne ringe, siger Matias Paaske.
Han lægger dog ikke skjul på, at det er en udfordring at begynde som selvstændig købmand.
- Det er nok nemmere, når man er ansat som butikschef i en kapitalkæde, hvor der er en manual for alt. Som selvstændig købmand skal man stå meget på egne ben, og jeg har lært det meste på den hårde måde. Selv om jeg godt kan lide at bestemme selv, har jeg opfordret Dagrofa til at hjælpe de unge lidt mere i gang - og det, ved jeg, er sket siden, siger den unge købmand.
Han mener dog, at der også er mange fordele ved at være så ung.
- Man kaster sig nok lidt lettere ud i tingene og prøver sig frem, smiler han.
Slagtervarer og hestefoder
Noget tyder på, at Matias Paaske gør det rigtige - i hvert fald kommer han ud af 2019 med en omsætning, der eksklusive moms ligger over 20 mio. kr. - og en bundlinje, som han også er rigtigt godt tilfreds med.
- Omsætningen er stort set fordoblet fra den gamle butik, og det er meget mere, end jeg overhovedet havde forestillet mig, kunne lade sig gøre her. Det samme gælder bundlinjen, som jeg også er rigtigt godt tilfreds med, siger Matias Paaske.
Han tilføjer, at det selvfølgelig også betyder noget for væksten, at han med den nye butiks godt 500 kvm salgsareal har fået dobbelt så meget plads til varer og kunder, som der var i den gamle butik.
- Kunderne kan passere hinanden med kundevogne på de brede gange, og jeg har plads til også at sælge varer som træpiller, heste-, kanin- og hundefoder. Vi havde flere end 5000 varenumre ved seneste status, fortæller Matias Paaske.
Han har blandt andet en aftale med slagter Skjoldborg i Hanstholm, der leverer pålægs- og slagtervarer og Munks Bageri i Thisted, der leverer kager, brød og sandwich.
- Jeg har nogle rigtigt gode aftaler med både slagter og bager. I begyndelsen havde vi bake off, men jeg er selv mere til bagerbrød, og det var godt for os at skifte, siger han.
Trækker kunder langvejsfra
Butikken har med den nye placering fået flere parkeringspladser og ligger i dag bedre i forhold til hovedvej 29 mellem Aalborg og Hanstholm.
- En del kunder er pendlere og borgere fra de nærliggende byer, hvor vi også har stamkunder. Blandt andet henter vi kunder helt fra Thisted og Fjerritslev med "ja-tak"-tilbud på Facebook. Friske varer og en altid ren og pæn butik trækker også kunder, siger Matias Paaske.
Østerild har 4-500 borgere samt et stort opland. I Frøstrup og Vesløs, der ligger henholdsvis 12 og 8 km fra Østerild, ligger Dagli'Brugser. I Thisted, 12 km fra Østerild, er alle kæder repræsenteret.
- Der er nok en grænse for, hvor meget vores omsætning kan stige. Jeg har overvejet, om vi skulle skifte kæde til Spar. Det var min plan fra begyndelsen, og det kan måske øge omsætningen en smule. Men jeg kan godt lide den frihed, vi har i Min Købmand. I nogle uger kunne kampagnerne godt være stærkere, men så laver jeg selv nogle skarpe tilbud. Jeg har mange gode aftaler med leverandører, siger købmanden.
Han har allerede planer for de næste nye tiltag, der skal ske i butikken.
- Vi vil gerne sælge mere convenience - som eksempelvis smørrebrød og pizzaer. Vi har faciliteterne til det; jeg skal bare være helt sikker på fødevarelovgivningen, inden vi giver os i kast med det, siger Matias Paaske.
Min Købmand i Østerild:
- Ansatte: to fuldtids, tre deltids, en fleksjobber og en flok ungarbejdere
- Salgsareal: godt 500 kvm.
- Omsætning i 2019: godt 20 mio. kr. ekskl. moms