Per Thau tabte magtkampen i Dagrofa
Efter godt fire år på den udsatte og slidsomme post som koncernchef for Dagrofa var det slut for Per Thau, da han gik på weekend fredag 9. februar.
I købmands-baglandet var der umiddelbart ingen udbredt viden, om at der var optræk til så stor en forandring i koncernen, for set med købmandsøjne fungerer mange ting bedre i Dagrofa, end de har gjort i mange år.
Men der har været gigantiske tab i den trecifrede millionklasse i Dagrofa i de seneste år, og de bagvedliggende årsager er til dels blevet sløret af nedlukningen af Kiwi-kæden sidste år og en række andre store forandringer i virksomheden.
Per Thau har selv kommenteret situationen på Linkedin for kort tid siden, og han lægger ikke skjul på, at der undervejs har været uenigheder med de to store ejere, KFI og NorgesGruppen:
”Det er ejerne bag Dagrofa, der har truffet beslutningen, men jeg har det fint med det og glæder mig til de nye udfordringer, som det giver. Jeg har været rigtig glad for at arbejde for Dagrofa og ikke mindst de gode medarbejdere og købmænd. Ejerne og jeg har ikke altid været enige om retningen, og så er det jo helt fair, at det er ejerne, der bestemmer”, skriver han.
Kronprinsen kom til med NorgesGruppen
Per Thau blev selv indsat som koncernchef, da den nuværende største ejer, den norske markedsleder NorgesGruppen med en andel på ca. 49 pct. rykkede ind i efteråret 2013.
Allerede inden udnævnelsen havde han gjort sig bemærket som en slags kronprins i Dagrofas grossistvirksomhed, der nu hedder Dagrofa Logistik.
Koncernen bar den gang præg af at have været forsømt i mange år, mens dens købmands-bagland lukkede butikker og tabte markedsandele i hastigt tempo i kølvandet på finanskrisen. Der var altså med andre ord en del at rette op på.
I de bestræbelser har Dagrofa leveret to af de allerstørste strategiske kovendinger i branchen i Per Thaus tid som koncernchef. Først med en ren satsning på detailsegmentet, hvor Dagrofas foodserviceben, Foodservice Danmark, blev sat til salg. Det blev siden aflyst.
Og sidste år opgav man satsningen på discountkæden Kiwi efter store investeringer og tab.
Det har imidlertid aldrig stået synderligt klart, hvem der egentlig stod bag de markante kursændringer.
I den største ejer NorgesGruppen har der siden overtagelsen af den store aktiepost i 2013 været et koncernchefskifte, og den nuværende, Runar Hollevik, har dermed overtaget en tabsgivende dansk virksomhed, som han ikke selv har været med til at købe.
I juni sidste år slap nordmændene formandsposten i bestyrelsen til danske Jesper Lok, der er mest kendt som tidligere adm. direktør i DSB. Nu overtager han styringen af Dagrofa for en tid.