Supermarkeds-slagter kæmper mod øko-bureaukrati
Da slagtermester i Meny i Aalborg, Thor Bak, for tre år siden fik ja fra Fødevarestyrelsen til sin ansøgning om at måtte skære økologisk kød, var han ved at give op.
Med ja’et fulgte nemlig et uoverskueligt krav til, hvordan butikken skal føre øko-regnskab. Slagtermesteren valgte dog at tage kampen mod bureaukratiet op og arbejder nu på sammen med Dagrofa og De Samvirkende Købmænd (DSK) at få ændret reglerne, så det bliver praktisk muligt at håndtere et øko-regnskab i en slagterafdeling i et supermarked.
- Regnskabskravene er helt urealistiske. Vi skulle bruge en medarbejder på fuld tid for at føre et øko-regnskab, fordi vi også skærer konventionelt kød, siger Thor Bak.
Han blev uddannet som slagter hos en privat slagter i vesthimmerlandske Farsø i 1989. Siden har han arbejdet i forskellige Dreisler-butikker og senere i SuperBest og Meny. En kort periode var han slagterkonsulent i Dagrofa.
- Da jeg for fire år siden kom hertil, besluttede jeg, at vi selv ville skære det økologiske kød. Den gang handlede det for mig om cool business. Vi skulle gøre noget, konkurrenterne ikke gør. I dag er jeg blevet semi-økolog, griner han.
- Jeg brænder for økologien, og kampen handler ikke kun om mig og Meny i Aalborg. Den handler om økologien og alle mine kolleger i branchens mulighed for at sælge økologisk kød i de udskæringer, som kunderne ønsker. Vi håber derfor at kunne sætte vores fingeraftryk på økologilovgivningens krav om øko-regnskaber, siger Thor Bak.
Han understreger, at det er en balance.
- Forbrugerne skal kunne stole på øko-mærket, men vi skal også kunne håndtere det, ellers bliver økologisk kød ikke mere udbredt, siger han.
Ny bekendtgørelse
Da slagtermesteren bestemte sig for ikke at smide håndklædet i ringen, henvendte han sig i stedet til Dagrofas fødevarekonsulent Lone Hvidkjær.
- Det store problem er, at slagterafdelingen skal føre to økologiregnskaber, ét for slagteafdelingens produktion, og ét for hvad der går igennem kassen. Derudover skal omtalte regnskaber foretages for hver enkelt varer, der producers. I bekendtgørelsen er Thor Bak nemlig både producent og detailist, selv om der ikke er et mellemled. Alt kød bliver solgt direkte til slutkunden, siger Lone Hvidkjær.
Hun er nu er gået i samarbejde med DSK om at få godkendt en branchekode med håb om at få skabt en ny bekendtgørelse.
- De danske øko-regler er en fortolkning af en EU-regel. Det er ikke den, vi er i gang med at få ændret, men den danske fortolkning, der gør det yderst komplekst. Da vi læste den igennem, kunne vi se, at det omfattende økologiregnskab ikke er nødvendigt, når vi taler om produktion i detailbutikker, hvor den eneste proces er, at kødet bliver delt og dermed ikke blandet med andre ingredienser, siger Lone Hvidkjær, der har 25 års erfaring som rådgiver for kødbranchen i bl.a Landbrug&Fødevarer.
Thor Bak har i mellemtiden fået en tidsbegrænset dispensation fra de eksisterende øko-regnskabskrav af myndighederne.
- Det var myndighedernes ide at oprette en testbutik, og det, synes vi, er en rigtig god ide, siger Lone Hvidkjær.
Formålet med testbutikken er at afprøve og opnå erfaringer med justerede regler.
- Derefter ligger det hos DSK at få godkendt en branchekode. Vi håber, det lykkes, og viljen er der både fra vores og fra myndighedernes side, siger Lone Hvidkjær.