Storinvestor vil bygge Legoklods-butikker
De store forandringer, som kommer til at præge de traditionelle dagligvarebutikker, vil også sætte et kraftigt fodaftryk på butiksbyggeriet. KFI Erhvervsdrivende Fond arbejder med planer om at kunne opføre modulopbyggede butikker, hvor moduler kan bygges sammen ligesom Legoklodser.
– Bygningerne skal være fleksible. Det er i virkeligheden ligesom at have nogle Legoklodser, som man kan sammensætte til en butik med den størrelse og det indhold, som er aktuelt på den enkelte placering, siger adm. direktør i KFI, Jesper Loiborg.
Nytænkningen af byggeriet af dagligvarebutikker vil først og fremmest kunne sikre fremtidige økonomisk rentable købmandsbutikker i landdistrikterne. Det vil øge fleksibiliteten i brugen af butikkerne, hvor man med den voksende onlinehandel vil kunne tilpasse butikslokalerne efter behov.
– Vi kan ikke bare blive ved med at gøre det samme. Vi bliver nødt til at tænke ud af boksen, siger Jesper Loiborg.
KFI investerer hvert år pæne trecifrede millionbeløb i butikker og andre ejendomme.
Nye muligheder
Modulbyggeri giver handlen mange nye muligheder. Hvis der skal bygges i en mindre by, er der ikke mange kreditinstitutter, der vil løbe den fulde risiko. Så har det stor værdi, hvis de lokale beboere bakker op ved at lave en indsamling på 2,5-3 mio. kr. Det beløb vil kunne betale for grunden og fundament.
Herefter er der formentlig andre, der vil finansiere selve bygningen, som opføres i moduler. KFI samarbejder om projektet med modulopbygget butiksbyggeri med eksterne parter.
Jesper Loiborg ser helt nye perspektiver med modulbyggeri.
– Når man skal opføre en butik, kan man f.eks. have et ferskvaremodul, et indgangsmodul med to-go mad og kiosk, og et modul til kolonial. Hvis man har en fiskevogn, der kommer en gang eller to om ugen, kunne den køre hen til en sluse og blive koblet til butikken, og så åbner fiskeforretningen inde i butikken.
– Det vil afhænge lidt af, hvor stor byen er, og hvad man tror der er brug for kunne man sammensætte bygningen med moduler. Hvis det over tid viser sig, at man har taget fejl, kan man udbygge, hvis der er behov for flere moduler. Hvis der skulle blive behov for færre moduler, kunne man tage nogle moduler ud af drift og bruge dem til andet formål. Bygningen ville være der, men der, der blev tilbage til brug for købmanden, ville være billigere i drift.
Opførelsen af modulbyggede købmandsbutikker ligger ikke lige om hjørnet.
– Der vil formentlig gå lang tid, og det kan måske også kræve ændringer i loven. Det rigtige ville være at finde en lokalitet, hvor man kan opføre en prøvebutik. Så kan vi give noget tilskud og indhente erfaringer fra projektet, så vi kan få justeret konceptet, siger Jesper Loiborg.