Politisk pres fra små fødevarevirksomheder
Den nye brancheorganisation, FødevareDanmark, fik hvad den kom efter, da den forleden afholdt en konference på Christiansborg om vækst i små fødevarevirksomheder i landdistrikterne, nemlig opbakning fra politikerne til de små og mellemstore fødevarevirksomheder.
De små og mellemstore fødevarevirksomheder tæller slagter-, oste- og fiskeforretninger landet over samt mindre fødevareproducenter. De har længe følt, at de har stået i skyggen af fødevarekoncernerne, og at politikerne kun har haft fokus på de største virksomheder.
FødevareDanmark er i dag de små og mellemstore fødevarevirksomheders talerør over for politikerne, og derfor arrangerede man en konference om betydningen af denne erhvervsgruppe.
– Politikerne ser positivt på branchen, men de tror, at væksten skal hentes i Kina, og at der kun er store virksomheder. Det er langt fra virkeligheden, for over hele landet er der mange små virksomheder, som skaber vækst og arbejdspladser. Blandt dem er der et stort potentiale, og politikerne må gøre noget for dem nu. Derfor lægger vi nu et pres på politikerne, sagde slagtermester Leif Wilson Laustsen, der er formand for FødevareDanmark.
Positive ordførere
Fødevareordførerne fra Folketinget var rigt repræsenteret, og de gav udtryk for opbakning til virksomhederne i landdistrikterne.
Rene Christensen (DF) var enig i, at der har manglet et talerør for de små og mellemstore virksomheder.
– Vi har alle hidtil fokuseret på billige varer, og nu er der øget fokus på, at vi vil have kvalitet, sagde han.
Erling Bonnesen (V) medgavn, at politikerne ikke gør nok for de små og mellemstore virksomheder.
– Vi vil gerne støtte landbruget, som leverer råvarerne, så det bedre bliver i stand til at konkurrere. Vi vil også revidere planloven, så det bliver nemmere at drive erhverv på landet og dermed skabe øget vækst.
Bjarne Laustsen (S) sagde bl.a.:
– Det lader til, at den borgerlige regering vil fortsætte med at lave ulykker for landdistrikterne. Regeringen vil lempe planloven, så man kan lave megasupermarkeder, og det er det rene gift for den lokale købmand, hvis man laver de store centre, for folk har kun de samme penge, og de kan ikke bruge dem to steder.
Søren Egge Rasmussen (EL) ønskede at satse på lokale fødevarer.
– Vi skal have en lokal produktion, som kan blive forarbejdet og forædlet lokalt i Danmark, og vi skal samtidig have fokus på fødevarekvalitet, sagde han.
Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Foto: Colourbox