Pause fra bøgerne blev springbræt til en karriere i dagligvarehandlen

Dagrofa 18. maj 2022 -
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • For 31-årige Amanda Kristensen blev et job som ufaglært i Kvickly Lemvig adgangsbillet til en stilling som købmand i Meny Struer

Som så mange andre unge valgte Amanda Kristensen gymnasiet, selv om hun ikke havde akademiske ambitioner. Men det var et bekvemt valg i forhold til at udskyde sit studie- eller erhvervsvalg med tre år. 

Nu er hun som 31-årig den nye købmand i Meny Struer, hvor hun har ansvaret for op mod et halvt hundrede medarbejdere. Dermed føjer Amanda sig til den lille række af kvinder, som trodser statistikken og satser på en fremtid som købmand. 

Dagligvarehandlen har generelt udfordringer med at fastholde og tiltrække kvinder til jobbene som butiksleder.

- Efter halvandet år i gymnasiet måtte jeg erkende, at det ikke for alvor interesserede mig. Så jeg tog et sabbatår og fik job som ufaglært i Kvickly Lemvig. Her fik jeg meget hurtigt ansvaret for frugt- og grøntafdelingen, siger Amanda Kristensen.

Hun tog ansvaret på sig i en grad, så den daværende souschef opfordrede Amanda til at tage en uddannelse som salgsassistent. 

Med supplerende fag på handelsskolen fik hun efter et par år papir på sit fag og fortsatte på Coops lederaspirantuddannelse. Efter en kort afstikker som souschef i Fakta i Struer i 2018, vendte hun tilbage til Kvickly i Lemvig: Først som salgsleder i afdelingen for frugt og grønt og de seneste par år som souschef.

 - Jeg har været glad for jobbet i Kvickly. Men for at jeg fortsat kan udvikle mig som leder og personligt, har jeg indset, at det kan være nødvendigt at komme ud af min komfortzone, siger Amanda Kristensen. 

Kroppen vil være købmand 

Da hun så, at jobbet som købmand i Meny blev slået op i efteråret 2021, var hun ikke i tvivl om, at det var tiden at springe ud på de mange favne vand. 

- Jeg kunne mærke i hele min krop, at jeg skulle gøre forsøget, siger Amanda Kristensen. 

Op til ansøgningen havde hun tæt sparring med sin varehuschef i Kvickly for at få fuld klarhed over sine styrker og svagheder. Samtidig glæder hun sig over at få drømmen opfyldt om at blive ”kvinde i eget hus” – også selv om hun ikke ejer butikken, men er ansat af Dagrofa til at drive den.

 - Og det er jo også fantastisk, at jeg herovre i det vestjyske kun har et kvarters kørsel fra mit hjem til arbejdet, siger Amanda Kristensen. 

Hun bor sammen Kenneth, der arbejder som smed og har fleksible arbejdstider, hvad der gør det nemmere for begge parter at kombinere job og et familieliv med en søn på syv år og en datter på fem år.

Efter et par måneder i jobbet som købmand kan Amanda Kristensen konstatere, at Meny har alt det, der skal til, og så lige det ekstra, som hun godt kan lide ved en butik. 

- Det er lidt som i Kvickly, hvor der er delikatesse og slagter. Det giver hele butikken et løft, siger hun og glæder sig over, at hun som lokal købmand har en vigtig rolle i at være synlig i hele butikken.

Talkshow satte ord på fremtiden

For nylig deltog hun sammen med sine medarbejdere i et talkshow, hvor Menys kædedirektør Richo Boss satte ord på kædens strategi, som handler om at positionere Meny som Danmarks madmarked. 

- Det var en inspirerende genvej til at få en ordordnet viden om kulturen i kæden, siger Amanda Kristensen. 

Samtidig vil hun gerne være rollemodel for unge, som skal vælge en levevej: - Heldigvis oplever jeg, at dagligvarehandlen over en bred kam er blevet bedre til at sætte spot på karriere- og udviklingsmulighederne i vores branche. 

Salgschef Bo Petersen, Meny, hæfter sig ved, at Amanda Kristensen til samtalen havde ”ild i øjnene” og at hun ikke tvivlede på, at hun var den rette til jobbet.

 - Samtidig kom hun med solid faglig ballast, siger Bo Petersen, som sammen med fagchefer og økonomimedarbejdere står klar til at hjælpe den nye købmand godt i gang med jobbet, så der også bliver overskud til at lægge planer for butikkens fremtid.

HR-chef: Vi er glade for at få Amanda ombord

HR-chef Charlotte Olesen, Meny, siger, at kæden først og fremmeste er rigtig glade for at få Amanda ombord: - Og  jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er glad for at have endnu en kvindelig købmand i kæden. 

- Amandas historie er en af mange i branchen, der starter lidt ved en tilfældighed og samtidig åbner der sig en verden af muligheder for dem, der kan og vil. 
Der er masser af mulige karriereveje i detailhandlen, hvor medarbejdere i en tidlig alder kan få et stort ansvar; både ledelsesmæssigt og økonomisk, siger Charlotte Olesen.
 

 

Opdateret 19. maj 2022