Nyt fødevarehus skal være legeplads for Dagrofa
Det er næsten ikke til at vente. Det bliver så spændende, lyder det fra topchef i Dagrofa, Per Thau.
Han har netop overværet første spadestik til en stor ny fødevarelegeplads, som koncernen skal være en del af. Der går dog et helt år, før Dagrofa kan rykke ind i nederste etage i Food Innovation House i Vejle, lige over for Dagrofa Logistik. Her har koncernen lejet sig ind sammen med en lang række andre aktører som fødevaremyndigheder, fødevareproducenter og vidensinstitutioner. 3000 kvadratmeter med alt fra et demosupermarked og et fotostudie til et udviklingskøkken og et ditto bageri skal rumme omkring 150 medarbejdere med forskellig baggrund for at udvikle fødevarer, og hvad dertil hører.
- Helt overordnet skal vores samarbejde i Food Innovation House styrke Menys og Kiwis i forvejen stærke position på markedet og øge Dagrofas omsætning. Vi vil være førende på innovation, og en af vores styrker er, at vi er helt nede på jorden. Det, vi kommer til at skabe her, skal kunne bruges direkte i butikkerne og eksempelvis i offentlige institutioner, for det drejer sig også om vores foodservicesektion, siger Per Thau.
Åben for andre aktører
Han henviser til, at et projekt i teorien kunne handle om, hvordan man sikrer en smagfuld og sund kost på de offentlige institutioner.
- Vi skal også udvikle nye produkter. Det bliver mere konkret end grundforskning i fødevarer, men man kunne godt forestille sig, at et andet projekt eksempelvis kunne handle om at udvikle kødfrie fødevarer, der dækker menneskets proteinbehov, siger Per Thau.
Han har en forventning om, at de faste aktører i huset også vil samarbejde med producenter, som ikke har fast adresse i huset, ligesom det vil være naturligt at involvere forbrugere.
- Food Innovation House skal ikke være et lukket rum, men et sted hvor andre aktører er velkomne, siger Per Thau.
Han kan endnu ikke sætte et præcist tal på, hvor mange medarbejdere Dagrofa skal finde til de nye stillinger til Dagrofa Innovationscenter i Food Innovation House, men i første omgang skal der ansættes en Food Innovation Manager per 1. august.
- Udover de ansatte i det nye hus, vil det også være et sted, hvor de mennesker som i forvejen arbejder med udvikling af nye fødevarer i Dagrofa, skal finde inspiration. Det er altid givende at komme ud af de kendte rammer og den daglige drift for at møde andre ligesindede, når man skal udvikle nyt, siger Per Thau, der også forventer, at Dagrofa skal teste nyt inventar i demosupermarkedet.
FOOD INNOVATION
HOUSE:
- ”ønsker at blive et nationalt og internationalt fødevarefyrtårn, som hjælper fødevare-virksomheder og deres underleverandører til vækst og jobskabelse ved en række inno-vations- og udviklings faciliteter/aktiviteter mellem producenter og kunder”
Bag projektet står:
Bagger Sørensen Invest og Givesco.
- Aktørerne er foreløbig udover Dagrofa: Madkulturen, Vejle Kommune, Agro Business Park, Future Food Innovation, Erhvervs Akademiet Lillebælt samt University College Lillebælt, Fødevareklubbens sekretariat med 300 medlemmer og Madværkets sekretariat med 70 medlemmer. Givesco, Bagger-Sørensen Invest, Fayrefield FoodTec Scandinavia, Lacto Foods,
Scandic Food, Emballagegruppen, Kohberg Bakery Group, Aquapri, Food is More, Danespo, LogIT/mediaplus/FMCG mfl.