Regeringsudspil: Millionpulje skal understøtte borgerdrevne dagligvarebutikker

Dagrofa 27. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • Dagrofa glæder sig over, at regeringen vil afsætte 18 mio. kr. til borgerdrevne dagligvarebutikker i landdistrikterne.

Skrevet af: Søren Tougaard

Statsminister Mette Frederiksen har torsdag fremlagt regeringens udspil for et Danmark i bedre balance mellem land og by.

"Tættere på" planen indeholder en lang række initiativer, der skal skabe bedre muligheder for uddannelse, kultur og handelsliv i provinsen. 

Regeringen vil blandt andet afsætte 18 mio. kr. til borgerdrevne dagligvarebutikker i Danmarks mindre byer og landdistrikter.  

Siden 2009 har de mindste byer fået halveret antallet af dagligvarebutikker. Derfor glæder Dagrofas koncernchef Tomas Pietrangeli sig over regeringens udspil, som vil booste borgerbutikker i hele landet.  
- Jeg vil gerne kvittere for et meget vigtigt udspil, der i den grad vil bane vejen for lokalt forankrede dagligvarebutikker, liv og udvikling i landdistrikterne, siger Tomas Pietrangeli og fortsætter:

 - Jeg glæder mig over, at regeringen ser vigtigheden i arbejdet med at åbne nye borgerbutikker, så alle danskere får mulighed for en dagligvarebutik i deres by og nytænke, hvordan de i samspil med lokalsamfundene kan udfylde en endnu større rolle for de borgere, der bor og lever i landsbyerne og på småøerne.  

Bedre sammenhængskraft i landsdistrikter

En dagligvarebutik har stor betydning for lokal udvikling, huspriser og sammenhængskraften. Det viser en undersøgelse af Dansk Ejendomsmæglerforening.  

Denne udvikling ønsker Dagrofa at understøtte, understreger koncernchefen.  

- Vores lokale købmænd spiller i forvejen en helt afgørende rolle med at sikre moderne dagligvareforsyning i de dele af landet, hvor der er lidt længere mellem husene. Ofte er det lokale supermarked den eneste tilbageværende butik i et område, og det gør, at borgerne ikke kun ser os som et sted, hvor man handler ind til hverdagen, men også som et lokalt samlingssted. Den samfundsrolle har vi allerede taget på os og ser frem til at styrke, siger Tomas Pietrangeli. 

Regeringen foreslår, at der etableres en underpulje under Indenrigs- og Boligministeriets landdistriktspulje med 18 mio. kr. over tre år. Her vil lokale borgergrupper kunne søge op til samme beløb fra den nye pulje, som de har indsamlet lokalt, dog maksimalt op til 400.000 kr.

 

  

 

Opdateret 27. maj 2021