Meny-købmand og DSK-formand: En selvstændig købmand skal have drive, selvtillid og is i maven

Dagrofa 6. jul 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: DSK
  • 62-årige Torben Christensen blev selvstændig Meny-købmand for 14 år siden efter mange år som ansat i dagligvarebranchen

En god hjerne og flotte karakterer kan bringe mennesker langt, men spørger man Meny-købmand Torben Christensen, der også er formand for DSK – De Samvirkende Købmænd - er det ikke nødvendigvis nok til at blive selvstændig købmand.

- Man skal have en bestemt personprofil med selvtillid, drive og motivation. Det er også nødvendigt at have is i maven, hvis der i en periode er røde tal, og så kræver det flid. Man kommer ikke sovende til en god forretning, siger Torben Christensen.

Han siger, at det er de meget små marginaler, der tæller i branchen.

- Og det kræver, at man har et øje på hver finger og hele tiden skruer på de små ting i butikken.

 

Mange år som ansat

Torben Christensen har arbejdet som ansat i dagligvarebranchen det meste af sit voksenliv – han har blandt andet været salgsdirektør i den nu lukkede supermarkedskæde ISO, varehuschef i Coop og Metro og har haft adskillige lederstillinger i Coop.

Først som 48-årig blev han selvstændig i Meny på Frederiksberg.

- Livet som selvstændig købmand er fantastisk, når man har den rette personlighed. Man slipper for de snærende bånd, der er i kapitalkæderne. For selv om de frie kæder i dag er mere topstyrede end tidligere, er der en helt anden frihed, siger Torben Christensen.

- Mens kapitalkædernes butikker har deres faste sortiment, kan vi eksempelvis tilpasse vores butikker efter butikkens størrelse og det enkelte lokalområde. Vi skal bare sikre, at vi har den bedste butik i området, siger Torben Christensen.

 

Pengepung og familie

Den store frihed er styrken, men det er samtidig den store udfordring på godt og ondt.

- Man har sine medarbejdere, konceptet og en række hjælpefunktioner i kæden, men der er ikke et stort baglands-setup, der tager beslutningerne og holder hånden under én, når en ny konkurrent slår sig ned. I sidste ende er man alene, når store beslutninger skal tages, og det er ens egen pengepung og familielivet, det rammer, hvis man tager den forkerte. Det skal man være klar på, siger Torben Christensen.

Han har fire børn, der dog ikke ønsker at fortsætte i fars fodspor.

- Ville de – og spurgte de mig til råds - ville jeg helt sikkert anbefale dem at kaste sig ud i det, siger Torben Christensen.