Medarbejderne skal være klar til at gå i søen for hinanden
At sætte ord på, hvordan man leder en stor flok medarbejdere og får dem til at arbejde tættere sammen, kan godt være vanskeligt – ikke mindst når man trækker på bløde værdier som teamånd og positiv salgsindstilling, som den nye kædedirektør for Dagrofa Foodservices 30 butikker, Claus Jæger Nørbjerg, gør.
Men en udvikling i salget i butikkerne på hans tidligere arbejdsplads, VVS-engroskæden Sanistål, på op mod 20 pct. over fem år, giver et fingerpeg om, at noget af det, Claus Jæger Nørbjerg gør, virker.
- Jeg er god til at skabe teamånd, og det er det vigtigste, når man skal have to afdelinger til at være #Sammenomkunden, siger den 44-årige kædedirektør og henviser til Dagrofas nyeste pay off, #Stærkeresammen.
Han blev ansat i juni 2019 som afløser for Thomas Nielsen, blandt andet for at ryste medarbejderne i S-Engros og Catering Engros sammen i Dagrofa Foodservice, som hele Dagrofas foodserviceafdeling hedder fra årsskiftet.
- Udfordringen er, at sælgerne arbejder med deres egen bonus som en del af målet. For dem drejer det sig måske om at sælge varerne på, at varerne kan leveres om natten. I butikkerne arbejder de på at opnå flotte salgstal fra de kunder, der kommer ind i butikken. Men vi arbejder mod det samme mål; nemlig at styrke Dagrofa Foodservice, siger Claus Jæger Nørbjerg.
Visualisering er bedre end skrift
Han arbejdede 14 år i Sanistål, der var igennem samme proces, og inden da havde han en lang karriere i Coop-systemet, hvor han er uddannet og senere har undervist andre. Han havde blandt andet lederstillinger i flere Kvickly-varehuse.
- Det drejer sig om at flytte fokus væk fra tallene og i stedet skabe lysten til hinanden og til at være fælles om et mål. At skabe PSI, som vi kaldte det i Sanistål, positiv salgsindstilling. Det skal være sådan, at medarbejderne har lyst til at gå i søen for hinanden. Det kræver, at man er sammen om at definere og skabe rammerne. På den måde får man de involverede til selv at sige, hvad der skal til, for at vi lykkes, siger Claus Jæger Nørbjerg, der benytter visualisering i form af tegninger, når han underviser, leder eller skal skabe forandringer.
- Hellere give folk fem tegninger end tyve siders skrift, som de ikke orker at læse, siger han.
Han lægger da heller ikke skjul på, at det har konsekvenser, hvis man ikke er med.
- Vi er alle i samme båd. Vil man ikke være med, sejler båden videre uden. Jeg har også en fortid som reserveofficer i Forsvaret. Der mister man i yderste konsekvens livet, hvis man ikke arbejder sammen, siger Claus Jæger Nørbjerg.