Købmanden stikker butikschefen på løn og formue

Dagrofa 6. jul 2021 - 5 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Som selvstændig butiksejer påvirkes lønnen af mange omstændigheder. Det er lettere for en selvstændig at opbygge en formue, men også at miste penge

Løn er i mange kredse ikke noget, man snakker om – således heller ikke i dagligvarehandlen. Og så er det sådan set lige meget, om man har sin egen butik, er franchisetager eller ansat i en kapitalkæde.

Nogle gange afsløres gennemsnitlige tal for lønnen dog i forbindelse med en fremlæggelse af årsregnskabet, som det er tilfældet for Rema 1000. En Rema-købmand hentede sidste år i gennemsnit rekordhøje 2 mio. kr. på bundlinjen, før han eller hun trak sin løn.

En ny analyse fra Kraka Advisory, der er finansieret af købmandsfonden KFI Erhvervsdrivende Fond beskriver ”den frie købmand”s forhold – herunder også løn og formue.

Ifølge analysen har ”frie købmænd” i gennemsnit en indkomst efter skat på 355.000 kr. De 10 pct. med størst indkomst tjener næsten 1 mio. kr. efter skat.

Den frie købmand er defineret som en, der selv både ejer og driver driften af sin forretning.

Købmandens løn ligger ifølge analysen 13 pct. højere end den, ledere i andre dagligvarebutikker tjener, mens forskellen for de 10 pct., der tjener mest, ligger på 29 pct.

- Det er vanskeligt at analysere indkomster for selvstændige erhvervsdrivende generelt - også for frie købmænd. Det er, fordi de har en række muligheder for at rykke rundt på indkomster inden for familien over tid og lade indkomster blive i virksomheden, siger Peter Mogensen, der adm. direktør for Kraka Advisory.

- Frie købmænd har i gennemsnit en højere indkomst end butikschefer, der ikke ejer deres egen butik. Det er særligt de mest succesfulde frie købmænd, der tjener langt mere end ansatte butikschefer, men den typiske frie købmand tjener også mere end den typiske ansatte butikschef. Samtidig har de frie købmænd dog en lidt højere risiko for den personlige indkomst og formue, hvis butikken ikke løber rundt som ønsket, siger han.

 

Også de korte kæder

Ifølge Kraka er der i øjeblikket ca. 700 ”frie” købmænd. Udover Dagrofa-kæderne Spar, Min Købmand, Meny og LetKøb er medregnet franchisetagerne i Rema 1000 samt de familieejede, korte kæder Liva, ABC Lavpris samt Løvbjerg. I Løvbjergs tilfælde er det eksempelvis kædens ejere Jan og Erik Løvbjerg, der er købmændene.

Købmanden kan vælge at skabe en formue, og det har nogle gjort: De frie købmænds formue ligger ifølge analysen i gennemsnit på ca. 740.000 kr., mens den for de 10 pct. rigeste købmænd ligger på 4,8 mio. kr.

For butikschefer gælder det, at deres formue i gennemsnit ligger på 410.000 kr., og på 2,5 mio. kr. for de 10 pct. rigeste.

Analysen viser dog også, at købmændene med de laveste indkomster og formuer ligger under ledere i andre dagligvarebutikker.

En ansat butikschef får sin faste løn - plus måske en omsætnings- eller indtjeningsbestemt bonus. I værste fald kan han eller hun miste sit job, hvis en kapitalkæde vælger at lukke butikken – eller skifte butikschefen ud.

 

Kriser slår hårdt

Det er helt andre ting, der er på spil for den selvstændige købmand, der i meget højere grad er afhængig af ydre omstændigheder som samfundskonjunkturerne eller om en konkurrent har slået sig ned i nabolaget. For den selvstændige købmand i eksempelvis Dagrofa-kæderne er det potentielt hele butikken og den formue, købmanden har investereret i den, der rammes.

Købmanden, der har valgt at være en del af en kæde og dermed et indkøbssamarbejde, er også i høj grad afhængig af, hvordan kædeejeren forvalter sit ejerskab, køber ind og markedsfører kæden.

Mens Dagrofa og kæderne i dag er i fremgang og står relativt stærkt med en stram konceptstyring af kæderne og en bevidst, kontinuerlig markedsføring, var kæderne betydeligt svagere i begyndelsen af 2010’erne, mens Skandinavisk Holding ejede aktiemajoriteten.

Situationen ændrede sig kun langsomt, fra 2013 da NorgesGruppen med lang erfaring i dagligvarehandel købte de fleste af tobaksgigantens aktier og blev den største ejer af Dagrofa sammen med købmændene og KFI Erhvervsdrivende Fond.

En af de store kriser som har ramt Dagrofas købmænd hårdt, var kødskandalen i SuperBest i 2009. DR’s forbrugerprogram Kontant opdagede svindel med kød, der var hakket og ompakket i en række SuperBest-butikker. Dagens efter raslede salget ned i mange af kædens butikker – også butikker, der fuldt ud overholdt lovgivningen.Da Dagrofa i 2015 valgte at konvertere hele kæden til et nyt koncept, Meny, gik halvdelen af de selvstændige købmænd ind i den nye kæde med underskud. Siden er det tal dog blevet markant mindre.

Rema 1000-købmændene er godt hjulpet på vej af et stærkt brand, der år efter år vinder priser. Men kunsten fra kædens side er at undgå at nye butikker kannibaliserer på eksisterende.

 

Fakta:

”Den frie købmand skaber værdi i samfundet – En analyse af købmandens DNA, økonomi og betydning for lokalsamfundet” er foretaget af Kraka Advisory og finansieret af KFI Erhvervsdrivende Fond

Den medtager købmænd i Rema 1000, Spar, Meny, Min Købmand, Løvbjerg, Liva, ABC Lavpris

Blandt de frie købmænd er medtaget 182 i alt og 19 for top 10 pct.

Blandt ledere i andre supermarkeder er i alt 2.981 og 298 for top 10 pct.