Købmand: Politisk handling eller butiksdød
Arne Jensen ville egentlig allerhelst have været gået på pension for fire år siden, men den 68-årige købmand har taget endnu en tørn og skubbet pensionsalderen foran sig i takt med, at virkeligheden er gået op for ham. Ingen vil nemlig købe hans butik i Nymindegab i Vestjylland, der først blev sat til salg for 3,5 mio. kr. og nu er nede i en pris på 1 mio. kr. inklusive inventar.
- Der er for få, der gider at være selvstændige. Og hvis der er en, der er interesseret i butikken, kan de ikke låne penge i banken, siger Arne Jensen, der fortæller, at købmands-butikken sidste år havde et overskud på cirka 500.000 kr,. efter at lønninger og de faste omkostninger var betalt.
Butikken ligger ved indgangen til Vesterhavet og er i høj grad en sæsonbutik, der langt fra kan leve af landsbyens 200 indbyggere alene, hvor 80 pct. har rundet 70 år. Netop nu holder butikken ophørsudsalg af de sidste varer, og om to måneder er det definitivt slut for købmandsbutikken i Nymindegab, der dermed mister sin sidste butik, efter bageren forsvandt for år tilbage.
Efterlyser tiltag
Ifølge Arne Jensen må politikerne erkende, at de også bærer en stor del af ansvaret for butiksudviklingen på landet, der har gjort det endnu vanskeligere at sælge butikker videre. Derfor efterlyser han også politisk handling.
- Flere på landet oplever problemer med at låne penge til erhverv i banken. Derfor så jeg gerne en fond, hvor man kan få en garanti. Det, tror jeg, vil hjælpe på den lange bane. Men jeg efterlyser også politisk handling her og nu. Det kunne være skattemæssigt, så man f.eks. sænkede ejendomsskatten på butikker på landet siger Arne Jensen, der endnu ikke har opgivet håbet om et salg.
- Gennem Dagrofa fik jeg at vide, der var en interesseret, og jeg har også fået en henvendelse fra en udlandsdansker, der har set min butik på nettet. Så jeg håber da, der dukker en køber op i 11. time, så er jeg også klar til en forhandling, siger den snart forhenværende købmand.