KFI afsætter 100 mio. til købmænd i knibe
Danske købmænd drømte søde drømme om milde pengegaver, da et opgør om deres gamle og stenrige fond, KFI, for tre år siden førte til et magtskifte i toppen - og en helt ny kurs.
Med en meddelelse om, at fonden nu afsætter 100 mio. kr. til uddelinger frem til 1. maj næste år, ser drømmene umiddelbart ud til at blive virkeliggjort.
Men i virkeligheden er det nye lovkrav fra årsskiftet, der har fået KFI til at omlægge en tidligere praksis med indirekte driftsstøtte til trængte købmænd.
Nu skal den form for støtte-uddeling trækkes frem i lyset.
- Det hele skal være mere transparent nu, og det går vi også ind for. Vi har ikke hidtil skilt det ud separat i vores regnskaber, når vi har ydet forskellige former for driftsstøtte til købmændene i form af midlertidig nedsættelse af købmændenes leje eller leasingydelse - eller vi har investeret i inventar, uden at de skulle betale mere i leasing, siger KFIs adm. direktør Jesper Loiborg.
100 mio. om året
KFI anslår i sin seneste årsrapport for 2014 den form for indirekte støtte til købmændene til at løbe op i ca. 70 mio. kr.
- Den nye lov om erhvervsdrivende fonde siger, at alle former for uddelinger i stedet skal ske som en slags disponering af overskuddet, siger Jesper Loiborg.
- Nu skal der laves en mere formel indstilling til, at der skal uddeles et beløb til en købmand, og det skal bevilges og køres i et helt eget løb, fortæller han.
KFI har en strategisk beslutning om at bevare værdien i sin pengetank - med en egenkapital ved årsskiftet på 3,35 mia. kr. - nogenlunde uændret, så grundlæggende kan fonden så uddele de enkelte års overskud - med visse nuancer.
- Vi har ikke langsigtet lagt os fast på et niveau omkring 100 mio. kr. om året. Og den første ramme på 100 mio. kr. gælder for hele 2015 og frem til KFIs årsmøde omkring 1. maj næste år, siger Loiborg.
Én pulje går til købmandsstøtte, mens en anden uddelingspulje er afsat til andre eksterne projekter til gavn for købmændene.
Flere kunder i butikken
KFI arbejder ud fra en målsætning om at vende mange års fald i omsætningen til en ny vækst. Det kan den nye støttepraksis hjælpe med.
Dels har den gamle model med nedsat butiks-husleje afspejlet sig i KFIs regnskaber som en faldende omsætning, dels kan den nye model få flere købmænd til at søge ind under KFIs beskyttende vinger.
Støtten er ikke forbeholdt købmænd med forretningsmæssigt engagement med KFI, men der kan alligevel være en forskel.
- Der kan være et incitament til at være kunde hos os, fordi vi så nok vil være ekstra opmærksomme på at passe på købmanden med en udstrakt hånd for at beskytte foretagne investeringer, medgiver Jesper Loiborg.
Han understreger, at al understøttelse skal være midlertidig - ud fra en konkret vurdering.
- Hvis en købmand år efter år efter år skal have støtte, så er der noget strukturelt galt - enten med konceptet, købmanden eller beliggenheden. Og så vil vi f.eks. hellere investere os ud af det for at gøre butikken mere konkurrencedygtig, end vi vil blive ved med at give støtte, siger han.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Foto: Henrik Frydkjær
Adm. dir. for KFI, Jepser Loiborg