Hjerm bliver hjemsted for ny Min Købmand

Dagrofa 24. aug 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • I 2019 lukkede byens butik i vestjyske Hjerm. To år efter er en nybygget, borgerfinansieret Min Købmand nu klar

Snart får borgerne i vestjyske Hjerm igen muligheden for at handle lokalt. 

Torsdag 26. august 2021 åbner en ny Min Købmand i byen – og den lokale forankring er allerede stærk, lyder det fra Jens Ove Andreassen, formand for foreningen Hjerm Butikshus Aps, som de sidste godt halvandet år har arbejdet med at etablere en ny dagligvarebutik i byen.

- Købmanden lukkede i december 2019, men derfra gik der kun en uge før Dagrofa tog kontakt, og arbejdet med at etablere en ny butik kunne begynde. Vi begyndte at tegne anparter under et stormøde i februar 2020, hvor Dagrofa præsenterede konceptet. Ved sommerferien 2021 nåede vi målet på i alt 519 anparter svarende til 3,3 mio. kr. Derudover har de lokale erhvervsdrivende også støttet flot op med omkring 350.000 kr. i sponsorbidrag, mens vi har fået 450.000 kr. i EU-støttemidler fra LAG, fortæller formanden.

Butikken i Hjerm får i alt 454 kvadratmeter butik, 170 kvadratmeter baglokale og lager. De indsamlede 4,1 mio. kr. udgør ca. en tredjedel af finansieringen ud af et samlet budget på 12,5 mio.

De sidste godt 8 mio. kr. hentes gennem bank- og kreditlån i Borbjerg Sparekasse, som også har en finger med i spillet omkring de indsamlede midler.

- Borbjerg Sparekasse tilbød at finansiere anparter for op til 10.000 kr. til en lav rente og 100 kr. om måneden i afbetaling, hvis borgeren ikke havde rede penge, men alligevel ville støtte. Den del udgør maksimalt 25 pct. af egenfinansieringen, siger Jens Ove Andreassen

Garvet købmand i front

Den vestjyske butik starter ud med 14 medarbejdere og garvede kræfter ved roret – lokale kræfter tilmed.

Benny Christensen har i mere end 30 år arbejdet i dagligvarehandlen – heraf mange år som butikschef, uddeler eller tilsvarende i alt fra det hedengange Favør (i dag Meny) til discountkæderne, hvor han senest kommer fra 1,5 år i henholdsvis Spar og Netto. 

Arbejdet mod at blive selvstændig har i mange år ligget købmanden på sinde, men geografien og økonomien har aldrig passet – før nu.

- Jeg har i flere år gerne ville have mit eget, men har bare aldrig fundet det rigtige. Enten har det været for dyrt eller ligget for langt væk. Da jeg så ser opslaget og det, de leder efter i en købmand til butikken i Hjerm, fem minutter fra min nuværende adresse, var jeg ikke i tvivl. Det var bare det, siger Hjerms nye købmand.
 

Opdateret 24. aug 2021