Historiens vingesus på Strandvejen

Dagrofa 23. jun 2022 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Mød  købmandslegenden Niels Erik Hansen fra Nordsjælland

 

Skotterup Købmandsgård - Min Købmand Snekkersten ved købmand Niels Erik Hansen from DH Media A/S on Vimeo.

 

Købmand Niels Erik Hansen, Min Købmand i Snekkersten, kunne ved årets begyndelse fejre købmandsbutikkens 170- års jubilæum, der blev så stort et tilløbsstykke, at politiet måtte dirigere trafikken for at sikre fremkommelighed for bussen. Selv har den 81-årige købmand været købmand i 52 år.

Til ære for købmanden havde en kunde udsmykket vindfanget med en ballonport – i øvrigt den nyeste tilbygning, som blev opført lige efter årtusindeskiftet, da Niels Erik Hansen afhændede sine tre andre butikker i Espergærde og Humlebæk – alle under navnet SuperBest.

Niels Erik Hansen kunne fejre sit 50-års jubilæum som købmand i 2020.  Og selv om der også er tid til at spille golf og som den ældste nogensinde at være vinder af Hven-pokalen, så har de seneste 20 år med butikken på Strandvejen været lig med masser af arbejde for både ham selv, datteren Mette og sønnen Henrik på henholdsvis 52 og 48 år samt en svigerdatter og et barnebarn.

This describes the image

- Som garderhusar i Næstved lærte jeg, at man får succes ved at kunne lide sig selv og være flittig og ikke vente til i morgen med at gøre det, man kan gøre i dag, siger Niels Erik Hansen om sin ledelsesfilosofi, som han synes er god at leve efter.

Travlheden og historiens vingesus bliver næppe bemærket af de mange badegæster som i det gode vejr står i kø ved et udsalg for Hansens Is ved siden af købmanden. Herfra er der kun den temmelig trafikerede strandvej at krydse før Øresund lokker de lokale ned til stranden. 

Med et begrænset antal p-pladser og en tæt kundestrøm om især eftermiddagen, når de lokale er på vej hjem fra Helsingør eller København, er det nødvendigt med en lovlig parkeringstid på 30 minutter. Enkelte badegæster glemmer eller blæser på reglen, og så får de en hilsen fra parkeringskontrollen, hvad der ubeskåret går videre til købmandens kasse, da han selv står for kontrollen. Derfor kunne Dagligvarehandlens udsendte i ro og mag lytte til købmandens historie uden at tænke på tiden.

This describes the image

Han mindes, at han havde brug for at låne 40.000 kr. for at overtage varelageret dengang for 52 år siden og fik besøg af den daværende direktør for købmandsfonden Marcus Choleva. Han blev dog bedt om at forlade butikken, da det skulle koste 4 pct. af butikkens omsætning.

I stedet bøjede den lokale bankdirektør kreditreglerne og hjalp den unge købmand i gang med en rente på lånet. For at sikre sig købmandens betalingsevne sendte han sin egen familie hen for at handle hos Hansen.

Først i 1989 købte Niels Erik Hansen ejendommen af sin forgænger til halvanden million kr. Allerede i 1973 kunne han havde købt anlægget for 135.000 kr. Men han ville engang kun give 115.000 kr.

Relationen til den gamle købmand begyndte at knage og derfor fik Hansen en butik i 1978 længere nede ad kysten i Espergærde. Her fik han butik nummer to i

Espergærdecentret, da FDB ville afhænde en butik. Og endelig kom en Spar i Humlebæk med i dynastiet og op gennem 80´erne frem til årtusindskiftet drev købmanden de fire butikker, som på et tidspunkt alle var med i SuperBest.

Læs interview med købmanden, som har omsat for over to mia. kr. i fire butikker.

 

This describes the image

 


Strandvejen op mod Helsingør ligger ved Snekkersten og Skotterup klemt mellem huse ind mod land og marehalmen ud mod Øresund, hvor Hven synes at ligge helt tæt på, selv om øen blev svensk ved en fredsaftale i 1660. Her ligger Købmandsgården, som kan spore sin historie tilbage til 1849 med den første høkerhandel.

Ifølge købmand Niels Erik Hansen kan butikken kalde sig Danmarks ældste fungerende købmandsbutik.

Det begyndte i med en hjemvendt soldat Børge Børgesen, som havde mistet sit ben i treårskrigen i Slesvig og Holsten. Han fik af kongen i 1852 lov til at drive kadrejervirksomhed med udgangspunkt fra huset, der var opført i 1744 og stadig fungerer som lager for Min Købmand. Det ligger i Skotterup, mens den tilbygning, som rummer selve butikken, er fra begyndelsen af 1900-tallet.

Børge Børgesen kunne som kadrejer ernære sig ved handel med forbipasserende eller opankrede skibe. I 1879 afhændede krigsveteranen forretningen til den helsingoranske købmand K. W. Brammer.
 

Opdateret 1. jul 2022