Fra skrot til slot i Løkken

Dagrofa 5. nov 2018 -
This describes the image
|||||||||| |Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|Foto: Helle-Karin Helstrand||||Fotos: Helle-Karin Helstrand|||Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|

Priserne er sat ned til det halve i tøjbutikkerne, solen står lavt, og kun en flok sølvmåger, et par hundeluftere og en mand med et paddleboard befolker den brede strand. Højsæsonen er forbi i feriebyen Løkken, og byens ca. 1600 faste beboere kan se frem til en rolig tid.

- Flere sommerhusejere er flyttet fast ind i deres sommerhuse; det giver lidt mere liv. Højsæsonen ligger fra påsken til og med efterårsferien, og så sker der noget op til og omkring jul. I de tre mest stille vintermåneder forventer vi kun at hente 10 pct. af vores omsætning, siger købmand Rikard Andersen.

Han har netop sammen med købmand Christian Bast investeret 35 mio. kr. og bygget en helt ny Meny. Den åbnede den 11. oktober – lige op til efterårsferien, og de to købmænd får nok i modsætning til resten af byen en del at se til den kommende tid.

- Vi er stolte af butikken, som vi synes, er blevet rigtig flot. Man kan lige så godt lave det pænt, når man er i gang. Men der mangler nogle småting, som vi skal have lavet nu, siger 57-årige Rikard Andersen.

- Det er som at flytte fra skrot til slot, smiler Christian Bast, der er 33 år.

De to havde sammen byens Spar, som de nu har lukket. Den solgte det sidste regnskabsår for 30 mio. kr. med moms.

- Men omsætningen var for nedadgående. Den ligger dårligt i centrum, for om sommeren er der så mange mennesker i byen, at de optager vores parkeringsplads. Folk vil have det nemt, og de vil ikke bruge oceaner af tid på at vente på en plads, siger Rikard Andersen.

Sammen om at trække flere kunder Rikard Andersen er også medejer af tre andre Spar-butikker, og så har han sin egen Meny i Saltum, 12 km længere nede ad Vestkysten. I den sælger han for tæt på 100 mio. kr. med moms.

- Vi forventer at sælge for det halve her i løbet af tre år. Men det er svært at vurdere. Løkken er noget større end Saltum, men konkurrencen er hårdere her, siger Rikard Andersen.

Han ved godt, at den nye butik kan komme til at tage kunder fra hans ”gamle” Meny, der er 1800 kvm.

- Jeg har set Saltum-kunder her, men vi satser på, at vi kan trække flere hertil fra et større opland, og så håber vi da, at kunderne vælger os, når de kommer ind parkeringspladsen, siger han.

Området er et såkaldt lokalcenter, hvor Meny ligger side om side med Fakta og Aldi, der deler facade. I et lokalcenter må butikken kun være på 1200 kvm, så butiksarealet er på 850 plus produktionslokaler til slagter-delikatesse på 100 kvm. og bagerbutikken, der ligger i en anden fløj af bygningen, på 250 kvm.

De tre butikker ligger sammen med et stort ”action center” med en bred vifte af aktiviteter i udkanten af byen ved rundkørslen på hovedlandevej 55. Her kører mange både turister og pendlere forbi på deres vej fra Hirtshals via Hjørring til Aalborg.

- Vi har 100 parkeringspladser, og det er let at komme hertil. I dag betyder tilgængeligheden meget mere, og vi mener, at der er basis for et godt alternativ til den ellers flotte SuperBrugs, siger han.

Han lægger dog på ingen måde op til priskrig med brugsen.

- Tværtimod er det i alles og byens interesse, at vi sammen trækker kunder til fra oplandet, siger Rikard Andersen.

God mulighed for aktiviteter

Det er Christian Bast, der skal være den daglige købmand i butikken. De var også ham, der stod for Spar.

- Vores største udfordring bliver at trække kunder til om vinteren, når her ikke er turister. Vi skal hente dem fra et større opland, end vi gjorde i Spar. Det kræver, at vi skaber nogle spændende aktiviteter. Jeg har allerede en del ideer, smiler Christian Bast, der dog endnu ikke vil fortælle, hvad der venter kunderne.

Butikken er rektangulær og vinkelret på den er en anden bygning, hvor butikkens bagerafdeling har produktion og udsalg. Den trekant, som de to bygninger skaber, er overdækket, og det giver nogle gode muligheder, mener Christian Bast.

- Klimaet er hårdt her ved Vesterhavet, og en god vind kan ødelægge mange planter. Men vi har plads nok til mange varer under halvtaget, der også giver god mulighed for aktiviteter for kunderne, siger Christian Bast.

Under halvtaget er der borde og bænke, så kunderne kan sidde udenfor og spise eller drikke kaffe. Det benytter en ældre mand og et par håndværkere sig af lige nu. Deler slagtermester Indenfor mødes kunderne først af en impulskøler med blandt andet jordbær. Langs væggen er tre kølere med drikkevarer og mad til på farten. Derefter kommer en lille, men velassorteret og nedkølet frugt og grøntafdeling.

- Vi har med Meny-konceptet en helt anden mulighed for at give kunderne en god madoplevelse. Den begynder i vores frugt- og grøntafdeling, og vi ved godt, at kunderne ikke kommer igen, hvis de har en dårlig oplevelse der, siger Christian Bast.

Mellem frugt og grønt og slagterafdelingen er et stativ med frisk brød fra bageren. Slagterdisken er denne onsdag middag fyldt op med et bredt udvalg forskellige færdigretter og tilbehør samt et lille udvalg af frisk fisk. I en køler ved siden af er et udvalg af hjemmelavede spegepølser. Sidstnævnte kommer fra Saltum. For at skabe synergieffekt mellem de to Meny-butikker, deler afdelingen nemlig slagtermester med Meny i Saltum.

- Alle slagtervarer kommer fra Saltum, men de to delikatesseassistenter holder kødmarked om fredagen, og de kan godt skære et stykke kød. Det er også dem, der fylder delikatessedisken. Løber de tør, kan vi altid tage noget med fra Saltum, siger Rikard Andersen.

Udover de to delikatesseassistenter, der bemander slagter-delikatesseafdelingen, er alt personale med fra Spar.

- Vi kommer nok til at ansætte flere. Men vi vil se tiden an; det er rarere at ansætte end at fyre, siger Christian Bast.

Opdateret 10. nov 2020