Energikrise: Købmand sparer 40 pct. på elregningen
-
Kølevirksomheden Vibocold oplever, at fokus har flyttet sig, når virksomheden er i dialog med kunderne
De stigende energipriser har ifølge kølefirmaet Vibocold gjort det mere attraktivt at tænke i energioptimering. Virksomheden leverer totalløsninger til køl, frys og varmeregulerende produkter til en række dagligvarekæder i hele Danmark.
Vibocold oplever samtidig, at fokus har flyttet sig, når ansatte i salg og service er i dialog med kunderne.
- Mange er desperate. Det er krisetider, og det er ganske uvant for de fleste. For hvad gør vi? Hos Vibocold oplever vi to scenarier udspille sig i øjeblikket; kunder sætter enten sejl og investerer i opgradering af deres udstyr, eller de afventer situationen, simpelthen fordi midlerne ikke er til at gøre andet, siger Uffe Nitschke, der er key account manager hos Vibocold.
Købmand Thomas Nielsen, Min Købmand i Kragelund, har - ifølge en pressemeddelelse fra Vibocold - valgt at investere sig ud af energikrisen.
- Vi har heldigvis en veldrevet; men ældre butik, der kræver vedligehold. Senere i år var der budgetteret med en omfattende modernisering og investering i nye kølere og frysere. Denne investering har vi fremrykket som følge af energipriserne. Det giver energibesparelser her og nu, siger Thomas Nielsen.
Butikkens elregning fra juni til august er steget fra 50.000 kr. til tæt på det dobbelte.
Der var allerede lagt låg på køle- og frostgondolerne, som var tilkoblet et ældre eksternt anlæg i butikken.
For at skaffe yderligere energibesparelser i butikken har købmanden netop udskiftet 80 pct. af butikkens gamle køle- og frysemøbler fra Vibocold.
Thomas Nielsen har i forbindelse med med udskiftning til nye køle- og frysemøbler været i tæt dialog med Uffe Nitschke fra Vibocold. Sammen nåede de frem til, at der var penge at spare ved at skifte de eksisterende køle- og frostgondoler ud med optimerede omstilbare displaybokse.
- Det eksisterende inventar var tilsluttet et eksternt anlæg, hvorimod de nye bokse er plug-in med indbygget kompressor. Volumen er den samme, men strømforbruget viste sig at være langt mindre, helt op til 40 procent. Derudover giver løsningen øget fleksibilitet, da hver boks drives selvstændigt og dermed kan udnyttes og flyttes efter behov, siger Uffe Nitschke.
Dagrofa: Fokus på energioptimering
- Vi har et stort fokus på energioptimering i Dagrofa, det har vi hele tiden haft, og vi vil selvfølgelig gerne gøre, hvad vi kan for at hjælpe med at spare på energien til fordel for os alle, siger kommunikationsdirektør Morten Vestberg, Dagrofa.
Når der er tale om energiforbruget i en dagligvarebutik, er der ifølge Dagrofa flere parametre, der spiller ind i forhold til fordele og ulemper omkring brug af C02 kølanlæg eller plugin kølere.
- Der er ikke en onesize-fits-all løsning, og det er også vigtigt at medtænke løsninger, der på den lange bane er mest energi- og omkostningseffektive. Kort forklaret kigger vi bl.a. på butikkens størrelse, kølevolumen, holdbarhed og muligheden for at genanvende overskudsvarme for at finde den bedste energieffektive løsning lokalt, siger Morten Vestberg.
KFI støtter købmænd med investering og hjælp til energiregning
KFI Erhvervsdrivende Fond har i løbet af efteråret lanceret en ny pulje, der skal hjælpe købmænd igennem energikrisen. Hvis købmanden kan dokumentere en stigning i el-udgiften på mere end 50 pct. i forhold til 2021 og på minimum 25.000 kr. kan der søges om tilskud.
Der søges helt op til én million kr., hvis butikkens forventede driftsresultat i 2022 ikke overstiger 350.000 kr. før skat.
- For at få del i puljen skal købmanden acceptere en energigennemgang af sin butik og være klar til en dialog om investering i energiløsninger med en tilbagebetaling på under 3 år, siger kommunikations Per Sten Nielsen, KFI Erhvervsdrivende Fond.
I fondens pulje til energiinvestering kan købmanden søge op til 200.000 kr. Alle frie købmænd med en omsætning over 15 mio. kr. eks. moms har mulighed for at søge, hvor der herefter foretages en gennemgang af alle forbrugsinstallationer, køle-, frost- og ventilationsanlæg samt ejendommens klimaskærm. Med gennemgangen følger anbefalinger på tiltag, der kan sænke/optimere forbruget.
I et opslag på Linkedin skriver fondens bæredygtighedschef Louise Elver, at ”det havde været meget sjovere at bruge midlerne på grøn omstilling, men lige nu handler det om at sikre, at så få købmænd som muligt går konkurs, så derfor er det et tilskud til el-regningen”.
- Men sideløbende hjælper vi også rigtig mange købmænd med at finde energibesparelser i deres fremtidige drift samt grøn omstilling, som vi kan støtte godt op om med puljer til energi management, varmegenvinding, solceller osv. osv. Så på den korte bane handler det om et energitilskud og energireduktion og på den lange om grøn omstilling, skriver hun.
DSK: Mindre samfund rammes hårdt
John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, vurderer, at de mindre butikker bliver ramt hårdere af de høje energipriser end dem i de store byer, fordi deres omsætning ofte er mindre per kvadratmeter, der skal varmes op eller nedkøles.
Han siger, at de mindre dagligvarebutikker på Østerbro i København typisk har en dobbelt så høj omsætning som i landområderne. Køleskabet koster det samme i strøm uanset omsætning. Samtidig rammes kunderne i landdistrikterne i højere grad at stigende energipriser, da mange har gasfyr modsat i de større byer, der typisk har fjernvarme.
Mens pandemien var særlig slem ved økonomierne i de store byer, så er der spæde tegn på, at energikrisen vil ramme områder omkring de mindre byer og på landet hårdest. Det skriver Finans.dk
Et særudtræk af jobmarkedet i landets 98 kommuner af Danmarks Statistik for Dansk Erhverv viser, at beskæftigelsen faldt i 29 ud af landets 98 kommuner i andet kvartal. I årets første kvartal oplevede kun fire kommuner et fald i beskæftigelsen.