Dagrofas købmandskæder åbner mindst 20 nye butikker i år

Dagrofa 27. maj 2021 - 4 min læsetid
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • Den nye direktør for Spar, Min Købmand og LetKøb, Esben Keller, varsler ekspansion, men har også fokus på fællesskabet og købmændenes indtjening

Halvanden måned er gået, siden Dagrofas nye kædedirektør for de tre købmandskæder Spar, Min Købmand og Let-Køb, Esben Keller, tiltrådte sin nye stilling.

Tiden er blandt andet gået med at rejse rundt i landet for at besøge købmændene.

- Det har været en hektisk periode, og jeg har besøgt på den gode side af 40 butikker rundt i landet og i alle kæder. Købmændene har meget på sinde, de har hjertet med sig og er passionerede, siger 37-årige Esben Keller.

Den største overraskelse for ham har været at opleve, hvor lang historik den enkelte købmand har i sit lokalmiljø, hvor butikken ofte har været i en købmandsfamilies eje i generationer.

Esben Keller kommer fra en stilling som detaildirektør i modevirksomheden Rains, men han medbringer samtidig adskillige års erfaring fra dagligvarebranchen – blandt andet som varehuschef i Salling Groups Bilka og Føtex.

- Jeg forlod efter 13 år Salling Group i 2016, fordi jeg trængte til et miljøskifte. Det blev til en stilling som regionschef i Dagrofas daværende discountkæde Kiwi, men desværre blev det et kort møde, siger Esben Keller og henviser til, at Dagrofa lukkede kæden.

Efter mange år i kapitalkæder glæder han sig nu til at arbejde med de selvstændige købmænd.

- Der er fordele og ulemper ved både kapitalkæder og kæder med selvstændige købmænd. De kræver hver sin tilgang, og det er helt klart en anden måde at eksekvere på, når man arbejder med 400 forskellige købmænd. Men netop dialogen med købmændene kan jeg godt lide, siger Esben Keller.

- Det unikke for købmandskæderne er den rolle, som de selvstændige købmænd har ude i deres lokalmiljøer. De giver med deres store lokale kendskab hver især det, som hr. og fru Jensen gerne vil have. Det har ikke mindst den seneste tid med corona-pandemien vist, siger Esben Keller.

 

Husk at tænke ”vi”

Han overtager kæden efter Richo Boss, der i januar i stedet overtog Dagrofas Meny-kæde. Spar, Min Købmand og Let-Køb er vokset og har taget markedsandele, siden Richo Boss overtog dem i december 2018.

Han sagde i januar til Dagligvarehandlen:  

”Samtidig ligger der en stærk moderniseringsplan for de kommende år, og købmændene er motiverede for at investere, fordi de oplever fremgang. Mulighederne for de tre kæder er langt fra er udtømt”.

Det standpunkt er den nye kædedirektør enig i.

- Der er altid nye udfordringer i detail. Det, man gør i dag, har effekt allerede i morgen, og vi skal fortsætte med at udvikle kæderne, siger Esben Keller.

Han understreger, at det er vigtigt hele tiden at tænke ”vi”.

- Jeg er udlært inden for ”de flåede tomater”, og jeg er også vant til at følge en ide, fra den bliver født, til den er eksekveret. Men hvis ikke købmændene er enige i de ideer, jeg kommer med, fungerer de ikke, siger Esben Keller.

- Det er købmændene, der har det helt unikke kendskab til deres lokalområde, som de er en stor del af. Det er dem, der ved, hvad der virker, og hvad der er behov for.

Esben Keller tilføjer, at det samtidig er vigtigt at skabe en forståelse for, at alle skal arbejde i samme retning.

- En retning, der betyder, at kæden vokser, og alle tjener flere penge, siger han.

Esben Keller vil endnu ikke sige meget om strategien for de kommende år. Den er netop under udarbejdelse.

Men kæderne fortsætter med de moderniseringer, som er sat i gang. Det betyder blandt andet, Min Købmand skifter facader ud, og Spar-butikkerne får nyt inventar i frugt og grønt samt vin – projekter, der er støttet af købmandsfonden KFI Erhvervsdrivende Fond.

- Jeg kan samtidig sige, at jeg forventer, at de tre kæder til sammen skal åbne mindst 20 butikker i år. Der er plads til flere både i storbyerne og i provinsen. En del af butikkerne åbnes som borgerprojekter, siger Esben Keller.

Hvor nye butikker konkret skal ligge, vil han ikke sige mere om endnu.

- Det vil vores landsanalyse vise, siger han.

23. juni åbner en ny Spar på Frederiksberg.

 

Blå bog: Esben Keller, 43 år

April 2021: Kædedirektør Spar, Min Købmand & Let-Køb

2020-2021: Detaildirektør Rains

2017-2020: Adm. Direktør Gebr. Heinemann Retail Danmark

2016-2017: Regionschef i Kiwi (Dagrofa)

2013-2016: Varehuschef i Bilka i Fields

2008-2013: Varehuschef i Føtex-butikker

2003-2008: Ledende stillinger i Salling Group

Opdateret 28. maj 2021