Dagrofas elevuddannelse giver blod på tanden til en købmandskarriere

Dagrofa 2. feb 2021 -
4 min læsetid
This describes the image
Morten Esmer, talent- og udviklingschef i Dagrofa  Dagrofa
  • Købmandskæderne har fokus på at få flere elever. Målet er, at de skal blive i koncernen – eventuelt udvikle sig videre til købmænd

På de seneste to hold på Dagrofas Købmandsuddannelse, der udvikler talenter til at blive selvstændige købmænd, havde otte ud af 31 kursister også været elever i en af dagligvarekoncernens kæder. Det tal må gerne blive endnu større, og det er en af årsagerne til, at Dagrofa med en KFI-støttet kampagne har øget sit fokus på at få flere elever.

- Det er ikke i sig selv et mål at have mange elever. Men vi vil gerne gøre vores til, at unge får en uddannelse, og samtidig giver det gode input i butikkerne, når man har elever. Målet er at få mange dygtige elever, som også vil blive hos os. Det vil være et tegn på, at det er godt at være i Dagrofa, og samtidig styrker dygtige elever vores pipeline til nye købmænd, siger Morten Esmer, der kom til Dagrofa i oktober 2020 som talent- og udviklingschef.

- Vi er i gang med at udvikle et nyt digitalt læringsprogram til den elevansvarlige i butikken, så han eller hun er godt klædt på til at tage imod eleverne, når de kommer tilbage efter et skoleophold. Når en elev eksempelvis har været på klimamodulet, ved butikken både det, og hvordan de i butikken kan hjælpe eleven i gang med at bruge sin teori i praksis. Eleven får selvfølgelig mulighed for at arbejde med klima, siger Morten Esmer og nævner en stand med klimavenlig mad som et eksempel.

I 2019 blev der underskrevet en uddannelsesaftale med i alt 67 salgsassistentelever i en af Dagrofas kæder Meny, Spar, Min Købmand eller Let-Køb. I 2020 var tallet steget med 58 pct. til 106 nye elever. I alt er 180 unge i gang med en salgsassistentuddannelse i Dagrofa-regi.

Unge købmænd

Morten Esmer ser det som en fordel, at eleverne har fået Dagrofas DNA ind under huden fra begyndelsen, hvis de senere vælger at fortsætte i Dagrofa med målet at blive købmand.

- Mange unge har i dag et entreprenør-gen, og nogle ender med selv at starte en virksomhed a la Løvens Hule. Andre kommer på vores elevuddannelse for at blive købmænd, fordi de netop her oplever en høj grad af frihed, og at der er højt til loftet. De er velkomne på vores Købmandsuddannelse, lige efter de har afsluttet elevuddannelsen, hvis de har lysten og talentet, siger Morten Esmer.

Han tilføjer, at der ikke er nogen aldersgrænse.

- Vi har flere unge købmænd i 20'erne. Jens Lund i Meny i Viborg er 24 år, og han er blandt de alleryngste, men det er evnerne, der tæller. Inden man kommer på Købmandsuddannelsen er man igennem en screening og kommer hos os en dag for at finde ud af, om det er noget at blive selvstændig købmand, siger Morten Esmer.

Ikke alle vil være købmænd, men der er også andre muligheder for karriere i koncernen.

- Vi arbejder på at skabe klare karriereveje og gøre det mere synligt, at der er gode muligheder for at udvikle sig og få nye udfordringer i Dagrofa. Det skal styrke både rekruttering og fastholdelse, siger Morten Esmer.

 

2020 gav flere praktikaftaler:

- antallet af nye uddannelsesaftaler steg med 9 pct. i forhold til 2019

- Dagrofa har ansat knap 60 pct. flere elever i 2020 end i 2019 - fra 67 til 106

- Rema 1000's butikker har øget antallet med 45 pct. - fra 252 til 365

- Coop ansatte i 2019: 279 elever - og i 2020: 424

- Lidl ansatte i 2020 18 elever mod 16 i 2019

- I alt har 3647 unge i 2020 indgået en aftale med en butik, mens tallet i 2019 lå på 3341

- 5419 er i gang med uddannelse til salgsassistent, hvilket er en stigning på 8 pct. sammenlignet med 2019

Kilde: Uddannelsesnævnet og kæderne

Opdateret 2. feb