Dagrofa er tilfreds trods underskud hos Meny-købmænd

Dagrofa 6. jul 2017 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand Dagrofas egne Meny-butikker har øget omsætningen med 7,7 pct. i 216.

Knap halvdelen af de selvstændige købmænd, der driver butik under det godt to år gamle Meny-logo, tjener ikke nok penge til at dække deres omkostninger.

Dansk Handelsblads gennemgang af 51 regnskaber, der er offentliggjort på selskabsregistret, CVR, viser, at 21 ud af 51 købmænd med i alt 56 butikker har et større eller mindre underskud på driften (EBIT). Langt de fleste af dem ender derfor også med et rødt tal på bundlinjen.

Meny består af i alt 118 butikker, hvoraf 81 butikker er ejet af selvstændige købmænd. De resterende 37 butikker er enten alene ejet af Dagrofa eller af koncernen sammen med en købmand. Disse butikkers regnskaber er ikke offentlige.

De 52 selvstændige købmænd har godt nok til sammen et driftsoverskud på knap 6 mio. kr. mio. kr. Men det dækker over variationer fra millionunderskud til ditto overskud.

Driftsunderskuddene svinger mellem nogle ganske få hundrede tusinde og 2,3 mio. kr., mens lidt under halvdelen af de 51 købmænd har et driftsoverskud på mellem 1 og 2 mio. kr. Nogle få kommer over 2 mio. kr.

Tilsammen har de 51 købmænd et underskud efter skat på 2,7 mio. kr.

Tabt egenkapitalen

Bruttofortjenesten er sammenlignet med året før steget for de fleste af købmændene. Det kan tyde på, at omsætningen er steget. Men for knap halvdelen er den faldet. Den ligger i gennemsnit på knap 9 mio. kr., men svinger fra mere end 25 mio. kr. og helt ned til godt 3 mio. kr.

Flere købmænd har tæret så meget på deres egenkapital, at den nu er negativ - for nogles vedkommende med flere mio. kr., og i nogle regnskaber har revisoren bemærket, at en fortsættelse af driften eksempelvis kan kræve bankens velvilje.

Meny-logoet kom op at hænge på butikkerne i foråret og forsommeren 2015 efter en turbulent tid med blandt andet en stor kødskandale i SuperBest-kæden. Som frontfigur under konverteringen og frem til april i år stod tidligere koncerndirektør i Dagrofa Jørgen Nielsen.

Han havde store forventninger til det nye koncept og snakkede fra begyndelsen om tocifrede vækstprocenter i omsætningen. Et halvt år efter Menys debut kunne han melde om en gennemsnitlig omsætningsfremgang på 7 pct. i kædens butikker samt en forøgelse af markedsandelen på 0,3 procentpoint.

Andre ejerformer

Underskud er ikke blandt de ord, Jørgen Nielsen har brugt.

Han lagde dog i et interview med Dansk Handelsblad ikke skjul på, at en anden model for ejerskab end rent selvstændige købmænd kunne være nødvendig for at skabe kapital nok til udvikling af butikkerne.

"Det er optimalt at arbejde med en model, der kombinerer den frie købmands evner og engagement og hans lokale kendskab med kapitalkædens styrker som konceptstyring, hurtige og effektive beslutninger og kapitalen. Men der er mange muligheder for at kombinere dem, og jeg udelukker på nuværende tidspunkt ikke nogen ejerskabsmodel i Meny", sagde Jørgen Nielsen i november 2015.

Det er ikke muligt via regnskaberne at følge udviklingen i omsætningen. Men udviklingen i bruttofortjeneste kan måske give et fingerpeg om, at den er steget for nogle, men faldet for andre.

For de Dagrofa-ejede butikker, hvis regnskaber ikke er offentlige, fortælles det i årsrapporten, at omsætningen inklusive fem Spar-butikker er steget med 7,7 pct. til 2,7 mia. kr.

 

Meny-direktør: Indtjeningen er under pres

Meny har på trods af et hårdt marked, discount-ekspansion og mange dygtige konkurrenter formået at skabe vækst, og vækst er forudsætning for en god indtjening.

Sådan lyder det på en mail fra en ferierende Kenneth Pedersen, kædedirektør i Meny.

Dansk Handelsblad har spurgt ham om, hvad han mener om, at halvdelen af de selvstændige Meny-købmænd har underskud. Han er ligeledes blevet spurgt til fremtiden for de butikker, der leverer det største underskud.

- Der er ingen tvivl om, at nogle butikker i Meny - ligesom det gør sig gældende i andre detailkæder - er særligt hårdt ramt af et faldende dagligvaremarked og intens konkurrence. Det sætter indtjeningen i disse butikker under pres, hvilket vi selvfølgelig er meget opmærksomme på, skriver Kenneth Pedersen.

Han siger, at Dagrofa er særdeles tilfreds med udviklingen i kæden.

- Jeg ser også et potentiale i forhold til at tjene endnu flere penge i fremtiden - både hos de private købmænd og i vores egne butikker. Nøglen til dette er en fortsat omsætningsvækst kombineret med en stærk fokus på omkostninger og effektivitet. Samtidig vil vi styrke Menys koncept, således at vi fortsat differentierer os i forhold til resten af markedet. Kombinationen af et stærkt koncept, dygtigt købmandskab i vores butikker, fortsat vækst i omsætning og markedsandel samt omhyggelig omkostningsstyring forventer jeg vil skabe et godt resultat i 2017 - og i fremtiden.

Dansk Handelsblad får ikke svar på, om nogle butikker vil lukke – eller om Dagrofas egne butikker ligeledes leverer underskud.

- Generelt ønsker vi ikke at udtale os om hverken de private købmænds eller vore egne butikkers resultater, men på kædeniveau er vi godt tilfredse med udviklingen i Meny - både hvad angår omsætning, markedsandel og indtjening, skriver han.

FAKTA:

- Meny-kæden består af 118 butikker. Heraf er Dagrofa ejer eller medejer af 37 butikker

- Meny-butikker, der ikke alle hedder ”Meny” i det offentlige selskabsregister, er fundet ved at søge på ”Meny” på proff.dk

- regnskaberne, der er brugt i artiklen, er alle offentliggjorte på det offentlige CVR

- baggrund for tallene er 51 regnskaber for i alt 56 butikker (nogle købmænd har flere butikker samlet i et regnskab)

Størst og mindst:

Mindste bruttofortjeneste: 3,3 mio. kr.

Det største underskud på driften (EBIT): -2,3 mio. kr.

Det største underskud efter skat: -2,5 mio. kr.

Største bruttofortjeneste: 26,4 mio. kr.

Det største overskud på driften (EBIT): 2,5 mio. kr.

Det største overskud efter skat: 2,1 mio. kr.

De 56 butikker har en samlet bruttofortjeneste på 457 mio. kr.

(Ovenstående tal er taget fra regnskaber, der kun indeholder én butik, og hvor der ikke er sket noget usædvanligt)

 

 

 

 

Opdateret 10. nov 2020