Boeslunde-købmand: Den lokale opbakning er helt i top

Dagrofa 17. jan 2023 - 3 min læsetid
This describes the image
Min Købmand i Boelsunde åbnede den 10. december 2020. I foråret 2021 lejede Henrik Børgesen sig ind i butiksanlægget som købmand. Arkivfoto: Flemming Effersøe
  • Min Købmand ved Slagelse opstod som borgerbutik. Driften går nu ind det tredje hele driftsår efter et svært 2022

Thomas Børgesen har været købmand i Boeslunde mellem Slagelse og Skælskør siden 1. marts 2021. Året før var Dagli’Brugsen blevet lukket og genåbnet som borgerbutik i december med hjælp fra lokale kræfter. Nu går butikken ind sit tredje hele driftsår.

- Vi er kommet godt igennem 2022 takket være den lokale opbakning med omsætningsindeks 104, siger Thomas Børgesen, der ikke har fortrudt, at han tog springet til at blive købmand i et mindre lokalsamfund.

Samlet set har året dog været svært, da indtjeningen har været presset på grund af fald i avancer og øgede omkostninger til energi.

Til gengæld er det ifølge Thomas Børgesen ”10 gange sjovere at være købmand end at være ansat i de store dagligvarekæder”.

- Det kræver mange timer, og familien skal være indforstået med, at man som købmand ikke har en normal arbejdsuge på 37 timer, siger Thomas Børgesen.

This describes the image

 

Thomas (tv.) og Henrik Børgesen kunne fredag den 7. januar 2022 åbne en ny Spar i Skælskør. Året før overtog Thomas driften af Min Købmand i Boeslunde, der blev reddet som en borgerbutik, efter at Dagli’Brugsen havde meddelt lukning. Foto: Flemming Effersøe

Hans bror Henrik Børgesen er købmand i Spar i Konge-Åsen i Skælskør, som åbnede i begyndelsen af 2022 i butikslokaler, der havde stået tomme i fire år. Her havde der tidligere været en Meny.

Med en samlet erfaring på tæt ved 50 år fra brugsforeningsbevægelsens butikker lige med undtagelse af Fakta og Coop365 har de to brødre været tæt knyttet til brugsbutikker, som har været konkurrent til købmænd i byer og mindre lokalsamfund. 

Købmanden i Boeslunde begyndte allerede som ung teenager at gøre rent hos en slagter i SuperBrugsen og har siden høstet erfaring fra flere af Coops kæder. 

Butikkens succes beror på borgernes ejerskab

Thomas Børgesen havde været uddeler i Dagli’Brugsen Nyråd, da han valgte at blive købmand i den nystartede Min Købmand i Boeslunde, hvor han lejede sig ind i butikken.

Her havde en gruppe ildsjæle været i aktion for at sælge anparter til de lokale borgere og renovere butikken. Målet var, at hver af Boeslundes 400 husstande købte en andel til 2.500 kroner. Indsamlingen skulle ske på rekordtid. Den nye butik var planlagt til at skulle åbne i foråret 2021, men åbningsdatoen blev rykket frem til december 2020. 

Da den gamle butik lukkede 20. november i 2020, havde borgerne skrabet 300.000 kroner sammen. I de efterfølgende tre uger knoklede flere end 50 frivillige med at renovere hele butikken. 

- Alt inventar blev revet ud, væggene blev malet hvide, og der blev lagt et laminatgulv, som ligner træ. Nogle tog fri fra arbejde – afholdt simpelthen ferie – for at være inde, står der i Butiksdrejebogen.dk, som Dagrofa og KFI Erhvervsdrivende Fond står bag.

Min Købmand i Boeslunde slog dørene op 10. december 2020. 

- Borgerne har forstået, at de er medejere af butikken – og at butikkens succes også er byens succes, siger projektchef Kasper Bryld, der har ansvaret for Dagrofas borgerbutikker på Sjælland og øerne.

Dagli’Brugsen har ved udgangen af 2022 bebudet lukning af 16 butikker.  Det har sendt projektchefen og hans to kolleger i det jyske og fynske på overarbejde for sammen med lokale borgergrupper at finde finansiering og købmænd til at drive en lokal butik videre som Spar, Min Købmand eller Let-Køb.

Opdateret 18. jan 2023