SuperBrugsen vil ud af Gørlev-bymidte sammen med Rema 1000

Coop 9. jan 2023 - 4 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Flemming Effersøe
  • Kalundborg kommune udvider bymidten i Gørlev for at give plads til Rema 1000 i byens udkant

Tyngdepunktet i vestsjællandske Gørlevs bymidte er ifølge Coop ved at blive forskudt. Derfor vil dagligvarekoncernen flytte SuperBrugsen ud af bymidte. Rema 1000 har fået grønt lys til at flytte ud af byen til en placering ved omfartsvejen.

This describes the image

Startskuddet til den ændrede butiksstruktur i byen syd for Kalundborg blev taget i 2007, hvor Fakta åbnede ved Kirkevangen over for Elcentret med Punkt1 og Lysmesteren, der kom til i 2010. Det er netop her Rema 1000 vil bygge ny butik med de to udvalgsvarebutikker i samme kompleks.

Rema 1000, der åbnede i bymidten i Algade 2001, er ifølge den norskejede discountkæde vokset ud af sine rammer, hvorfor tiden er moden til at investere et større millionbeløb i et 500 m2 større butiksanlæg på 1.200 med parkerings- og tilkørselsforhold for kunder og ved varelevering.

Det er baggrunden for, at Kalundborg sidste år vedtog et kommuneplantillæg, der muliggør etablering af den nye dagligvarebutik og genetablering af udvalgsvarebutikkerne.

This describes the image

 

Gørlev Landevej forbinder Gørlev med bl.a. Kalundborg ca. 20 km mod nord og med Slagelse ca., 20 km mod syd, og mange bilister kører dagligt forbi projektområdet.

Argumentet for at udvide bymidten er ifølge kommunen, at det vil muliggøre en udbygning af dagligvarebutiksstrukturen, så der skabes bedre rammer for at fastholde en bymidte med både dagligvare- og udvalgsvarehandel og et alsidigt udbud af serviceerhverv og andre byfunktioner. 

- Med planlægningen udvikles bymidten, så den højere grad afspejler forbrugernes og kædernes behov, fremgår det af det vedtagne kommuneplantillæg.

Den nye Rema 1000 vil ifølge kommuneplantillægget hente en del af sin meromsætning fra SuperBrugsen på Algade godt 600 m fra projektområdet. 

- Borgerne i den nordlige del af Gørlev vil få længere afstand til den nye Rema 1000. Der er derfor sandsynligt, at nogle af de kunder, der køber ind i den eksisterende Rema 1000, i fremtiden i stedet vil købe ind i SuperBrugsen grundet den længere afstand til den nye Rema 1000. Samlet set vurderes det dog, at SuperBrugsen vil opleve en omsætningsnedgang, da Rema 1000 øger sin omsætning som følge af flytningen, fremgår det af kommuneplantillægget.

Indsigelse fra Coop

I en fem sider lang indsigelse mod planerne redegør Coop Ejendomme for de negative konsekvenser, som flytningen af Rema 1000 vil få for dagligvarebutikkerne i den oprindelige bymidte.

Coop Ejendomme opfordrer derfor Kalundborg Kommune til at » indstille al arbejde med lokalplanen og opstarte dialog med borgerne i Gørlev og de handelsdrivende omkring fremtiden for Gørlev bymidte og handelslivet «

Ifølge mediet Nordvestnyt Kalundborg vil Coop alternativt have lov til at flytte SuperBrugsen ud til Gørlev Landevej ved rundkørslen ved den eksisterende Coop 365 og den nye Rema 1000.  

Jakob Beck Jensen (V), formand for teknik-og miljøudvalget i Kalundborg Kommune siger om det forslag til Nordvestnyt Kalundborg:  -Vi må jo gøre opmærksom på, at Coop allerede er til stede i det omtalte område -som den første dagligvarebutik, da man fik tilladelse til at etablere en helt ny Fakta på hjørnet af Gørlev Landevej og Kirkevangen.

Da planerne fra Rema 1000 første gang var til behandling i Teknik- og Miljøudvalget, var det administrationens anbefaling at sige nej til projektet med argumentet om at flytte butikker ud af bymidten.

I 2021 gik de daværende medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget imod administrationens anbefaling og bad dem (administrationen) finde en løsning på, hvordan et byggeri alligevel kunne realiseres.

Gørlev opland består bl.a. af ca. 3.500 sommerhuse fra Mullerup i syd til Svallerup i nord (herunder Drøsselbjerg, Dalby, Reersø og Bjerge Strand), som alle har Gørlev, som tætteste handelsby. Det har indtil videre også givet basis en Netto i bymidten. 
 

Opdateret 9. jan 2023