Selvstændige brugsforeninger bakker op om Coops ledelse

Coop 13. mar 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Brugsforeningernes samlende organ har fortsat fuld tillid til Coops ledelse trods svære tider, lyder det fra baglandet.

Skrevet af: Søren Tougaard

Når der er krisetider har Coops magtfulde selvstændige brugsforeninger ikke holdt sig tilbage med at kritisere topledelsen i Coop. Demokratiet og opdelingen i Coop er det, der adskiller koncernen fra alle andre spillere på det danske dagligvaremarked.  

Men selv om Coop står foran at præsentere det største underskud nogensinde i form af et stort tre-cifret millionunderskud får det ikke de selvstændige brugsforeninger på barrikaderne.     

- Vi har stadigvæk tillid til direktion og bestyrelse. For os er der ikke nogen forandret situation, så vi forlanger heller ikke Lasse Bolanders hoved på et fad. Vi bliver hele tiden orienteret om, hvad der rører sig i Coop, og vi føler os rigtig godt involveret, siger Tonny Lauridsen, som sammen med Jens-Erik Klose udgør formandsskabet i Brugsforeningernes Samlede Kædeforening – BSK.

Foreningen tæller repræsentanter fra både selvstændige SuperBrugsen, Kvickly og Dagli'Brugsen-butikker.  

Få brugsforeninger har overskud

De selvstændige brugsforeninger, der driver ca. 400 af Coop i dag 980 butikker tjente i 2021 mere til Coop-familien end Coops egne daværende 650 butikker. Her lå indtjeningen på 319 mio. kr. i de selvstændige butikker mod 232 mio. kr. i Coops.

I rekordåret 2020 var billedet omvendt. Her stod Coop egne butikker for 506 mio. kr. ud af en samlet indtjening på 899 mio. kr.  

Ifølge Tonny Lauridsen kommer få brugsforeninger ud med overskud for 2022. 

- Vi har i kædeforeningerne vist, at vi var i en alvorlig situation siden marts sidste år. Vi kan mærke krisen hele vejen rundt. I Havdrup Brugsforening, som jeg repræsenterer, tager kunderne den billigste variant, og det tjener vi altså ikke mange penge på. Der er ikke mange foreninger, der kommer ud med overskud. Det er meget få foreninger, der gør det, siger han. 

Selv om Coop har taget nogle hårde beslutninger om at lukke ned for Irma og onlinesupermarkedet Coop.dk Mad og i stedet sætte kræfterne ind på at stå stærkt på discountmarkedet med Coop 365discount og i supermarkedskampen med Coop-kæden, er Tonny Lauridsen også fuld bevist om, at trængslernes tid ikke er forbi.     

- 2023 kommer også til at blive et meget hårdt år. Coop er en supertanker med 40.000 ansatte, og når bestyrelsen og ledelsen beslutter, at vi går en anden vej, går der et stykke tid, før resultaterne melder sig, siger han til Dagligvarehandlen.

 

Opdateret 14. mar 2023