Samsø-uddeler: I år skal turisterne møde fyldte hylder hver dag

Coop 26. maj 2021 - 6 min læsetid
This describes the image
Af Helle-Karin Helstrand
  • Med gratis færger og lukkede grænser rykkede mange danskerne sidste år ud på øerne for at holde ferie. SuperBrugsen i Tranebjerg kunne ikke følge med kundestrømmen

Selv om både skilte og myndighedernes opfordringer lyder på, at man skal gå på indkøb alene for at nedsætte risikoen for at smitte hinanden med corona, er der mange familier på indkøb i SuperBrugsen på Samsø Store Bededag.

 

This describes the image

 

Feriesæsonen er så småt sat ind, og når man er på ferie, køber man ind sammen - iført mundbind og nysprittede hænder selvfølgelig.

- Det er svært at gøre noget ved, siger uddeler Simon Jørgensen.

Det er dog ikke de medbragte børn, der fylder mest i hans hoved.

- Det allervigtigste for mig er, at vi er klar til at tage imod turisterne hver dag, hvis de kommer i samme mængde og på samme måde som sidste år. Vi kunne slet ikke følge med, og det er ikke godt, hvis en turist, der er her en uge, kommer til tomme hylder på hvert andet indkøb, siger uddeleren.

Han har kun ledet den Coop-ejede brugs i fire år, men en af hans medarbejdere har arbejdet i butikken i hele 28 år.

- Hun siger, at hun aldrig har oplevet noget vildere, siger Simon Jørgensen.

- Selv om vi mistede de 10.000 mennesker, der plejer at komme til Samsø Festival, lå vores omsætning i juli højere end den plejer, og juli ligger i forvejen 150 pct. over gennemsnittet af de øvrige måneder.

I dag er hylderne fyldt pænt op - lige fra frugt og grøntafdelingen, hvor der også er en stor afdeling med lokale varer - til slagter-og delikatesseafdelingens køledisk og de mange kasser med bland selv-slik.

- Vi har fået en god start på året, hvor vi kører indeks 126 på året indtil nu, siger uddeleren.

Øen har 3700 fastboende, der i højsæsonen i juli vokser til 37.000. Udover SuperBrugsen, der ligger i Tranebjerg ca. midt på øen, er der Netto - også i Tranebjerg - samt to selvstændige Dagli'Brugser i Mårup mod nord og i Ballen mod syd.

 

This describes the image

 

Mere forkælelse

Simon Jørgensen må ikke sætte nøjagtige tal på omsætningen.

- Men jeg kan fortælle, at 2020 endte med en samlet omsætning, der lå knap 8 pct. højere end i 2019. Dette til trods for, at påsken, der plejer at være indledning af sæsonen, lå på indeks 77, fordi der var så megen usikkerhed på grund af corona, siger Simon Jørgensen.

- På bundlinjen var resultatet 26 pct. bedre end året før. Vi har været gode købmænd, smiler han.

Der var flere kunder, og de fyldte mere i kurven. Mange købte også mere forkælelse.

- Vi solgte sidste år 12.000 flasker vin mere, end vi plejer, og når man er på ferie, kigger man ikke så meget på prisen. Vores udvalg på ca. 140 lokale varer sælger også godt og giver en god avance, siger uddeleren.

Udover de faste lokale varer, kommer der hele sommeren friske grøntsager og frugt fra de lokale avlere. Også i slagterafdelingen ryger der mange varer over disken, og afdelingen giver overskud.

- Vi ingen slagter på øen, og det nyder vi selvfølgelig godt af. Vi har heller ingen bager, men øens fire dagligvarebutikker sælger alle bakeoff, siger Simon Jørgensen.

Butikken er topmoderniseret i oktober 2019, men har dog endnu ikke fået kædens seneste tiltag: BrødCooperativet og MadCooperativet. Sidstnævnte, der er en markering af slagter- og delikatesseafdelingerne, er i øjeblikket ved at blive rullet ud i Kvickly og SuperBrugsen.

- Vi arbejder på at finde en løsning på, hvordan vi kan få Coops egne produkter fra BrødCooperativet i stedet for det bakeoff, vi har nu, siger uddeleren.

 

This describes the image

 

Kunne ikke få varer nok

Da corona-restriktionerne i 2020 lukkede grænserne og dermed danskernes mulighed for at rejse på sommerferie udenlands, blev billetter til de danske småøer gratis for gående og cykler, og derfor kunne man komme på Samsø uden at betale for billetten fra juli til oktober - og fra august kostede bilen kun 79 kr. på ruten mellem Jylland og Samsø.

- Normalt kommer seks ud af ti fra Sjælland, og mange sjællændere har sommerhus her. Men meget var anderledes sidste år, og vi havde mange flere cykel- og endagsturister. Det ændrede totalt vores rytme i butikken, fortæller uddeleren.

Når færgen lægger til, plejer folk at skulle i sommerhuset først, inden de køber ind.

- Det giver os et hul, hvor vi kan fylde op. Men sidste år kom folk også direkte fra færgen, og der var kunder hele tiden. Samtidig havde vi svært ved at få varer nok herover. Dels fordi der ikke var plads til lastbilerne på færgen, dels fordi vores lokale vognmand ikke havde biler nok, siger Simon Jørgensen og tilføjer, at den udfordring havde alle øerne.

- Vi havde selvfølgelig kontakt med Coop, der gjorde alt, man kunne, for at hjælpe. Selv gjorde vi det, at vi rykkede morgenopfyldningen til om aftenen - det gjorde det mere effektivt. Når vi fylder op om morgenen, er de unge trætte, og vi når kun to til tre paller. Om aftenen begynder vi kl. 19.30, efter at alle har fået aftensmad, så er vi effektive og kan nå 30 paller, fortæller uddeleren.

 

This describes the image

 

Flere leveringer

Han har i år sikret sig fem ungarbejdere - udover det normale sommerantal. De skal blandt andet fylde varer op om aftenen.

- Det er svært at vide, hvor vi ender i år. Budgettet er lagt et sted mellem sidste års budget, og det, vi realiserede, siger han.

Færgen fra Jylland bliver ikke gratis i år før til efterårsferien.

- Når vi får så mange turister på en gang, som vi havde sidste år på grund af de gratis billetter, er det svært for os at give dem alle en god oplevelse. Vi lever af turister, men vi gør det bedre, hvis der kommer lidt færre ad gangen, siger Simon Jørgensen.

Han har lavet aftaler med Coops servicekontor og den lokale vognmand om at få varer leveret fire gange om ugen i stedet for tre.

- Så får vi lidt mindre ad gangen, men til gengæld er der større sikkerhed for, at vi hele tiden har fyldte hylder, siger Simon Jørgensen.

 

 

FAKTABOKS:

SuperBrugsen Samsø åbnede i 1983 og blev Coop-ejet fra 1996

Salgsareal: 1050 kvm.

Åbningstider: 8-20 hele året - i juli dog fra 7

Ansatte: 25 hvoraf 16 er på månedsløn. Om sommeren er der op mod 40

 

Opdateret 26. maj 2021