Peter Høgsted opfordrer til flere brugsfusioner
Som et modtræk mod butikslukninger har flere brugsforeninger fundet sammen og fusioneret over det seneste halve år.
Fusionerne tæller også et eksempel, hvor det geografisk ikke synes mest oplagt.
Midtjyske Karup-Kølvrå Brugsforening, der driver en underskudsplaget SuperBrugs, har netop ladet sig fusionere med den kapitalstærke Skåde Brugsforening, som driver tre SuperBrugsen og et butikstorv i det sydlige Aarhus.
Var fusionen kuldsejlet på målstregen, var SuperBrugsen Karup i overhængende fare for at måtte lukke, lød meldingen fra bestyrelsen i Karup-Kølvrå Brugsforening.
Sidste år lukkede Coop i alt 82 butikker, heraf 76 Coop-ejede butikker og seks butikker ejet af brugsforeninger.
Coops topchef Peter Høgsted ser gerne, at der kommer endnu flere fusioner fremover for at redde butikker, der ellers balancerer på randen af lukning.
Det gælder ikke mindst blandt de selvstændige brugsforeninger, hvoraf mange små brugsforeninger endnu kæmper en hård kamp med den daglige drift og økonomien.
- Det er klart, at en brugsforening har en vis egenkapital, og bliver den gnavet færdig, skal man lukke, for ellers er der ikke andre end banken til at holde en i live. Så forstår man ikke at fusionere i tide, ender det jo med, at man må lukke, siger Peter Høgsted.
Så du opfordrer til flere fusioner?
Ja, så absolut, siger Høgsted resolut.
"Vi er ikke et socialkontor"
I slutningen af 2018 blev Dagli'Brugsen Lyne i Vestjylland indlemmet i den større Nr. Nebel Brugsforening.
Og 1. maj i år overtog et nydannet selskab med de fire sjællandske brugsforeninger i Fredensborg, Sorø, Asnæs og Store Heddinge den Coop-ejede SuperBrugsen Korsør.
Peter Høgsted understreger, at Coop vil strække sig lang for at holde butikker åbne, så længe som overhovedet muligt, og at Coop også vil holde butikker åbne, som balancerer med et nul-resultat eller et lille minus.
Men når forbrugerne vil det anderledes og lægger deres indkøb et andet sted, eller området bliver affolket, så er den yderste konsekvens lukning, bedyrer Coops topchef.
- Vi er jo ikke et socialkontor eller en godgørenhedsforretning. Det er det store fællesskab, der skal betale for det underskud, der ligger i den enkelte butik. Vi siger: vi er meget langmodige, men vi kan heller ikke blive ved med at tage fra det store fællesskab for at holde fast i noget, kunderne ikke vil have længere. Så lukker vi. Men først dér, siger Peter Høgsted.