Ny finanslov kan bremse gigantisk solcelleprojekt i Coop
Mens Dansk Industri og Dansk Erhverv jubler over, at virksomhedernes konkurrenceevne fremover forbedres som følge af afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift, er stemningen anderledes lunken hos Coops energichef Peter Svendsen.
For nok betyder den nye aftale, at Coop samlet set sparer i omegnen af 60-80 mio. kroner om året i PSO-afgift.
Men energichefen frygter, at Coop må droppe igangværende planer om at placere solceller på alle koncernens bygninger i samarbejde med pensionsselskaber, da investeringen kan vise sig at blive mindre attraktiv økonomisk pga. lavere elpriser.
- Den nye aftale kommer til at betyde en mindre energispareindsats, fordi man gør det mindre interessant at spare på energien. Vi har eksempelvis en vision om at få solceller på alle vores butikker, og de planer, kan jeg godt frygte, vi bliver nødt til at skrinlægge nu, siger Peter Svendsen.
PSO-afgiften skal udfases fra 2017 og frem til 2022.
Ifølge energichefen var den fremtidige forretningsmodel ellers yderst interessant for Coop, der med solceller på taget af 1200 butikker kunne få produceret bæredygtig energi - mod at stille deres bygninger til rådighed, mens pensionsselskaberne til gengæld kunne score provenuet fra selve driften.
En win-win for alle parter.
Stille håb
Mere end 10 procent af Coops samlede investeringsbudget går til at reducere koncernens energiforbrug.
I alt har Peter Svendsen ansvar for et budget på 300 mio. kr., og derfor mener han også, at Coop er ganske ambitiøs, når det kommer til grøn energi.
Men Coops grønne investeringer skal også give økonomisk mening, hvad enten investeringen drejer sig om solceller på taget eller at udskifte de op imod 400 gamle olie- og gasfyr, der står rundt omkring i Coops butikker.
- Lige nu er det bare ikke rigtig attraktivt at udskifte vores olie- gasfyr til varmepumper pga. høje elafgifter og høj kompleksitet om regelsættene. Hvis den nye aftale er første skridt hen imod at fjerne elafgifter på varmepumper, så bliver det selvfølgelig interessant for os, siger Peter Svendsen.