Irma lancerer verdenskendt vege-burger
Som det første supermarked i Danmark lægger Coops højprofilsupermarkedskæde Irma nu en verdenskendt plantebaseret burger, The Beyond Burger, i køledisken ved siden af kødet.
Burgeren kommer fra amerikanske Beyond Meat, der er en af de store pionerer bag de plantebaserede køderstatninger.
- Vi mærker en stærkt stigende efterspørgsel efter flere plantebaserede fødevarer af høj kvalitet. Med The Beyond Burger opfylder vi et stort ønske, ikke alene fra vores veganske kunder, men også fra det stigende antal forbrugere, der skærer lidt ned på kødet og supplerer med plantebaserede alternativer, siger Søren Steffensen.
Tal fra Coop Analyse viser, at danskernes interesse for plantebaserede varer er tredoblet siden 2012. Og fra 2017-2018 steg salget med 18 pct.
I en ny rapport fra det internationale konsulentbureau AT Kearney lyder det, at kun 40 pct. af de bøffer, der kommer på middagsbordene verden over om 20 år, vil være produceret af kød. 25 pct. vil være plantebaseret som The Beyond Burger, men hele 35 pct. vil være kunstigt kød, der er baseret på stamceller fra dyr.
Uden bakterier
Den prognose tror Coops analysechef, Lars Aarup, ikke på.
- Plantefars udgør fortsat kun 1 pct. i forhold til det hakkede oksekød, så der er lang vej. Jeg tror på, at det kan nå 10-12 pct. i 2025, godt hjulpet på vej af The Beyond Burger, der opfører sig endnu mere som kød, siger Lars Aarup.
Ifølge undersøgelser fra Coop Analyse er klima og sundhed vigtige begrundelser for, at forbrugerne vælger at købe plantebaserede alternativer. For forbrugere over 35 år er egen sundhed hovedårsag med klimaet på en andenplads, mens klimaet har førstepladsen hos de unge.
Klimaet bliver belastet betydeligt mindre ved produktion af både kunstigt kød og plantebaserede alternativer. Når det kommer til sundhed, kan man ved det kunstige kød ovenikøbet komme uden om bakterier, der indimellem ender i kødet - såsom E.coli og salmonella.
- Men kunstigt kød er en fremtidsdrøm, der ikke engang findes i en form til detailhandlen endnu. Udviklingen skal derhen, hvor kunstigt kød både smager og opfører sig som rigtigt kød, før det er interessant - og ligger det så i køledisken til en pris, der er lavere end kødet, er der måske nok danskere, der lægger det i indkøbskurven. Lige nu virker det mest ulækkert, siger Lars Aarup.
I rapporten vurderes kostprisen for det kunstige kød til at være 80 dollars, 524 kr. per 100 g. Den pris forventes at komme ned på 4 dollars, 26 kr. inden 2030.
Læs mere om "kødrapporten" fra AT Kearney i e-avisen, der ligger på dhblad.dk i da kl. 15.00