Hver femte misforstår datomærkning
Hver femte forbruger er ikke klar over, at det kan være sundhedsfarligt at spise en fødevare, hvis den er over ”sidste anvendelsesdato”.
Det viser en spørgeundersøgelse foretaget for Dansk Handelsblad af Kundepanelet på forbrugersitet Tilbudsugen, hvor 1329 forbrugere er spurgt, om de kender de forskellige holdbarhedsmærkninger.
Omkring en femtedel af forbrugerne er i tvivl, hvornår en overskridelse af datoen betyder, at varen bør smides ud. Forbrugernes tvivl gælder alle tre formuleringer, som i dag er i spil på holdbarhedsmærkningen på færdigpakkede fødevarer.
Det rigtige svar er, at ”sidste anvendelsesdato” bør tages meget bogstaveligt, da mærkningen betyder, at det kan være sundhedsfarligt at spise fødevarerne efter datoudløbet, mens fødevarer med én af de to andre bløde formuleringer ”mindst holdbar til” og ”bedst før” ikke bliver sundhedsskadelig umiddelbart efter dato og derfor ikke behøver at blive smidt ud.
Svært at være forbruger
Hos Coop Danmark er kvalitetschef Karin Frøidt overrasket over, at så mange forbrugere trods alt forstår betydningen af holdbarhedsmærkningen.
- Det er selvfølgelig uheldigt, at tyve procent mener, man godt kan spise varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato, men jeg synes egentlig, de klarer det ganske pænt, for det er ikke nemt at være forbruger i dag.
- Jeg tror, at vi med jævne mellemrum skal minde forbrugerne om, at der er en forskel. Det er jo nyt, at vi er begyndt at skelne mellem mærkningerne, og vi har ikke gjort det lettere for dem ved, at fødevareministeren lige pludselig også indførte ”bedst før”, siger kvalitetschefen.
Ordlyden ”bedst før” kom i spil, lige inden mærkningen skulle træde i kraft 14. december sidste år, da fødevareminister Dan Jørgensen mente, det var en bedre formulering end ”mindst holdbar til”. Begge ordlyde anvendes nu i en overgangsperiode, da industrien ikke kunne nå at trykke den nye formulering på emballagerne.
AF Claus Jensen
cj@dhblad.dk
Illustration: Ulrik Samsøe Figen.