En ny og borgerfinansieret Dagli'Brugs erstatter gammel landsbybrugs

Coop 29. mar 2021 - 6 min læsetid
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • En nybygget butik med fokus på fødevarer skal fremtidssikre byens indkøbssted - og borgerne har via crowdfunding været med til at finansiere butikken

Skrevet af: Henrik Denman

Borgerne i landsbyen Skuldelev med små 1000 indbyggere i Hornsherred er vant til at kunne købe ind lokalt.

Det har de kunnet i mands minde. Lige siden 1879 har der været en brugsforening i byen.

Men for at sikre muligheden for i fremtiden at kunne købe dagligvarer lokalt i tidssvarende butik, var det nødvendigt med en helt ny butik. Det har borgerne nu fået.

Den 18. marts kunne brugsuddeler June W. Carlsen og hendes medarbejdere åbne dørene til en nyopført, lys og indbydende Dagli'Brugs med et større og bedre udvalg inden for stort set alle kategorier.

Det er imidlertid ikke kun den moderne butik, der skal få borgerne til at handle lokalt. En anden bevæggrund er, at mange af dem selv har stået for en del af finansiering af den nye butik.

Butikken ejes af den selvstændige Hornsherred Brugsforening, der ejer tre andre dagligvarebutikker i den nordlige del af Hornsherred. Søren Brøgger er foreningsuddeler for Hornsherred Brugsforening, og han er ikke i tvivl om, hvad det kræver for at holde fast på kunderne:

- Hvis vi skulle tjene penge på at have en Dagli'Brugs i Skuldelev, så var vi nødt til at bruge nogle penge. Derfor har vi investeret i det nye projekt.

 

Lokale lægger penge i projektet

Butikken i Skuldelev kom for nogle år siden kom ind i en periode med dårlig omsætning. I 2017 indkaldte Hornsherred Brugsforening til et borgermøde i Skuldelevhallen med et stort fremmøde. Efter det møde fik butikken en fremgang på 13 pct. i omsætning.

På mødet lovede ledelsen i brugsforeningen, at hvis medlemmerne og kunderne i øvrigt bakkede op om butikken, ville foreningen modernisere butikken.

- Tanken i 2017 var, at man ville modernisere den gamle butik. Under arbejdet med planerne gik det op for foreningen, at det ville blive for dyrt, og vi besluttede at kigge efter en ny beliggenhed, siger Søren Brøgger.

Valget faldt på en stor grund i Skuldelev, der stod delvis tom, efter at Skuldelev Kro nedbrændte i 2014.

Foreningen købte en stor del af grunden, og her står nu den nyopførte butik på 750 kvm.

Byggeriet har kostet 16 mio. kr. inkl. grund, bygning og inventar. Brugsforeningen har skudt 13 mio. kr. i den nye butik, mens lokale borgere har lagt de resterende tre mio. kr. i projektet. Det er sket gennem et låneprojekt via Coop crowdfunding. Borgerne får pengene tilbage over fem år med tre pct. i rente.

Søren Brøgger forklarer om byggeprojektet:

- Vi vil gerne have kunderne til at tage ejerskab i projektet. Vi vil have dem involveret, så de føler, at det er deres egen butik. De får et medansvar for, at Skuldelev by vokser. Vi har oplevet en kæmpe lokal opbakning. Det er vi glade for, da vi gerne vil have så mange Skuldelevborgere ind i projektet som muligt.

- Vi har arbejdet med at modernisere den tidligere butik i omkring fem år. Planlægningen tager længst tid, mens selve byggeprocessen tager kortest tid. Blot fem måneder. Jeg vil sige, at det hele har forløbet efter planen. Kommunen har været meget samarbejdsvillig.

 - Forventningerne er store. Vi har lagt en prognose. Fra år et vil butikken give likvidmæssigt overskud, og det er endda på baggrund af, at vi har været konservative i vores budgetter. De næste fem år venter vi, at omsætningen vil vokse år efter år, og det vil overskuddet også. De to ting følger hinanden, siger Søren Brøgger.

 

En moderne butik

Butikken betjener de fastboende i Skuldelev og fra oplandet, og om sommeren giver de mange sommerhusgæster i området langs Roskilde Fjord en øget omsætning. 

June W. Carlsen har været uddeler i Skuldelev siden august 2019 og har mange års erfaring fra forskellige stillinger i flere forskellige butikker og kæder.

- Det er det største, jeg endnu har været med til. Det har været sjovt at kunne følge det sammen med kunderne. De lokale vil jo gerne snakke om den nye butik og spørge om, hvor langt vi er nået.

- Vores kunderne forventer, at vi har varer på hylderne, så der ikke er udsolgte varer. Det er vigtigt for os at holde de fine linjer i den nye butik, så vi ikke roder. Vi skal være trimmet, så vi hver dag har attraktive friskvareafdelinger, siger June W. Carlsen.

Dagli'Brugsen i Skuldelev får som en af de første Coop-butikker friskbagt bagerbrød. Butikken har fået det nye koncept BrødCooperativet.

Brødet bages i et nyt centralbageri i Brøndby. Coop har testet seks butikker i de seneste måneder, og butikken i Skuldelev er blot den syvende Coop-butikken, der dagligt får friskbagt brød derfra.

Dagli'Brugsen i Skuldelev kan desuden tilbyde kunderne endnu flere ferskvarer som kød, frugt og grønt end i den gamle butik, og der er et stort udvalg af convenience som sandwich og lette måltider.

- Vi er startet med convenience i den tidligere butik og har søgt at have så meget, som vi kunne få plads til. Det sælger vi pænt af. Vi får et stort skab til convenience. Dermed får vi endnu flere nye tilbud end vi havde i den gamle butik. Det er jo også fremtiden for os alle. Vi vil gerne have noget nemt at spise, siger June W. Carlsen.

 

Fremtiden er sikret

Den gamle butik i Skuldelev blev bygget om og udvidet mange gange, men de fysiske rammer gjorde det vanskeligt at følge med tiden. I 2012 fusionerede Skuldelev Brugsforening med Hornsherred Brugsforening, fordi butikken i Skuldelev var i økonomiske problemer. Bestyrelsen kontaktede Hornsherred Brugsforening og en fusion blev gennemført. 

Dengang var medlemmerne i Skuldelev meget i tvivl om, om man bare ville lukke butikken efter en fusion. Det havde Hornsherred Brugsforening intet ønske om. Man lovede, at der også i fremtiden ville ligge en butik i Skuldelev.

Hornsherred Brugsforening ejer desuden Dagli'Brugsen i Kulhuse, Dagli'Brugsen i Dalby og SuperBrugsen i Jægerspris. Butikkerne har godt fat i markedet i det nordlige Hornsherred. Omsætningen lå i det seneste regnskabsår på ca. 200 mio. kr. inkl. brændstof og med et rekordstort overskud på fire mio. kr. efter skat. Det kommende årsregnskab viser endnu bedre resultater.

- Vi har nogle super butikker, og med Dagli'Brugsen i Skuldelev har vi fire moderne butikker, siger Søren Brøgger.

 

Fakta:

Skuldelev ligger mellem Roskilde Fjord og Isefjord

Skuldelev Brugsforening blev etableret i 1879

Er ejet af Hornsherred Brugsforening

Den nye Dagli’Brugs åbnede 18. marts

Salgsareal er 750 kvm.

 

This describes the image

 

Dagli'Brugsen i Skuldelev får som en af de første Coop-butikker friskbagt brød fra Coops centrale bageri. Butikken har fået det nye koncept BrødCooperativet.

FOTO: Henrik Frydkjær

 

This describes the image

 

Foreningsuddeler Søren Brøgger fra Hornsherred Brugsforening, der ejer fire butikker i det nordlige Hornsherred.

FOTO: Henrik Frydkjær

 

This describes the image

 

Dagli'Brugsen i Skuldelev tilbyder kunderne endnu flere ferskvarer som kød, frugt og grønt end i den gamle butik

FOTO: Henrik Frydkjær

 

 

Opdateret 29. mar 2021