Dagligvarebutikker i frit fald i småbyer

Coop 31. jan 2019 -
This describes the image
Arkivfoto. Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Fuglekvidren, frisk luft og et tæt naboskab. Der følger mange fordele med et liv i landets små byer.

En stor ulempe er dog blevet en stadig større udfordring for de lokale de sidste ti år.

De ca. 185.000 indbyggere i landets mindste byer med højst 500 indbyggere får nemlig længere og længere til den nærmeste dagligvarebutik.

Mens hver niende dagligvarebutik tilbage i 2008 lå placeret i en lille by med højst 500 indbyggere, er det antal skrumpet ind til blot at udgøre hver 17. i dag.

Helt præcist var 347 af i alt 3162 dagligvarebutikker placeret i landets mindste byer for ti år siden mod 162 af i alt 2764 dagligvarebutikker ved udgangen af 2018, viser tal fra Dansk Dagligvarehandel 10 årsstatistik udarbejdet af Retail Institute Scandinavia.

Udviklingen svarer til et fald på 52 pct.

Samme tendens - om end langt fra så kraftig - ses også i byer op til 5.000 indbyggere.

F.eks. har byer på 500-1000 indbyggere mistet 65 dagligvarebutikker de seneste ti år, svarende til, at hver fjerde er lukket, mens der er blevet 70 færre butikker i byer med 2000-5000 indbyggere, svarende til et fald på 15 pct.

Og tendensen er kommet for at blive, mener Morten Melin, formand for Lokal- og Dagli'Brugsens kædeforening og uddeler i Dagli'Brugsen Virklund ved Silkeborg.

- Man kan begræde det, men det er det, der sker i takt med, at der bliver flere og flere attraktive butikscentre, endnu mere nethandel og endnu flere måltidskasser. Og der vil også blive færre butikker i de små lokalsamfund fremover. Enten på grund af 'generationsdøden', eller fordi området bliver affolket, siger Morten Melin.

Bosætter sig i større byer

Butiksudviklingen i dagligvaresektoren skal ses i lyset af, at antallet af dagligvarebutikker herhjemme er blevet reduceret med 400 butikker over perioden, hvor vi tilmed er blevet 300.000 flere danskere og nu har rundet 5,8 mio.

Den primære årsag til butiksudviklingen skal findes i urbaniseringen. Over de seneste ti år er befolkningen f.eks. vokset med 100.000 i Københavns Kommune, viser tal fra Danmarks Statistik.

Også mange andre større byer er vokset i den samme periode, mens indbyggerantallet omvendt har været dalende på Lolland, Bornholm og i flere kommuner i det nordlige og sydlige Jylland.

Og landets dagligvarekæder har da også fået øget fokus på placeringer i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Her er antallet af dagligvarebutikker steget med knap 80 på ti år til i alt 505 butikker ved udgangen af 2018, viser de nye tal fra Retail Institute Scandinavia.

Danmarks Statistik understreger i analysen ”Indbyggere og jobs samles i byerne” fra juni 2018, at urbaniseringen ikke kun handler om befolkningsvækst i landets største byer.

Urbaniseringen foregår også lokalt, så kommunens største by i de fleste tilfælde vokser hurtigere end det samlede befolkningstal i kommunen.

 

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?