Coops kunder har reddet to millioner måltider på fem år

Coop 27. sep 2022 -
This describes the image
29. september er det international madspildsdag. Ansvarlighedsdirektør i Coop, Signe D. Frese, siger, at "vores hjemlige køleskabe fungerer i alt for høj grad som et hospice for fødevarer".   Foto: Coop
  • Kunderne får hjælp af kunstig intelligens til at reducere madspild og spare penge

Mens dagligvarekoncernen Coop de seneste fem år har reddet to millioner måltider i samarbejde med madspildsapp’en Too Good To Go, går koncernen nu et skridt videre i kampen mod madspild med såkaldt kunstig intelligens.

Coop er klar med værktøjet ”Red resterne”, der skal hjælpe kunderne med at få tømt køleskabet for rester. Det kan ved hjælp af kunstig intelligens genere opskrifter med lige netop de ingredienser, som er tilovers. Kunden vælger de råvarer, som er i overskud, eller som nærmer sig udløbsdatoen, og får opskrifter med de valgte ingredienser.

Det er ifølge CSR-direktør Signe D. Frese fra Coop både godt for klimaet og madbudgettet. 

Millioner af lykkeposer

Siden 2017 har kunderne i Coops butikker i Kvickly-SuperBrugsen og Irma kunnet købe og hente de såkaldte lykkeposer med dagens overskudsmad via Too Good To Go.

Det er blevet til i alt to million måltider. Dermed er Coop den virksomhed, hvis kunder har reddet flest måltider via madspildsapp'en.

- Danskerne er blevet meget mere bevidste omkring madspild, siden vi begyndte at arbejde mere systematisk med det for ca. 10 år siden, og interessen for at købe mad, der er ved at løbe på datoen, er kun vokset. Med den nuværende inflationsudvikling forventer vi, at interessen vokser yderligere, siger Signe D. Frese.

Spar International samarbejder med Whywaste

Spar International, der samler 13.600 butikker under Spar-brandet i 48 lande, annoncerede for nylig et partnerskab med fødevareteknologivirksomheden Whywaste for at reducere madspild i detailhandlen.

De første butikker i Dagrofas kæder begyndte at arbejde med Whywaste tilbage i 2019.

I praksis handler det om, at organisationer vil kunne bruge Whywastes digitale løsninger i den daglige drift til at reducere madspild i butikkerne, herunder en app til datotjek, der identificerer og holder styr på produkter, der er ved at nå deres sidste salgsdato.

Godt købmandskab giver mindre madspild

Ifølge købmændenes brancheforening De Samvirkende Købmænd, DSK, er godt købmandskab fortsat det bedste redskab til at undgå madspild. Det handler om at disponere og sælge, så der ikke opstår madspild.

Fødevarechef Anne Marie Jensen Kerstens, DSK, siger, at alternativet til så præcis disponering som muligt kan være at få de spiselige fødevarer distribueret via en app som To Good To Go eller frivillige, som arbejder for FødevareBanken og Stop Spild Lokalt.

- Etisk er der enighed om i branchen, hos kunderne og politikerne om, at det er forkert at smide mad ud. Så derfor er der skabt et grundlag for madspildsaktører som Too Good To Go og Stop Spild Lokalt, siger hun.

Opdateret 29. sep 2022