Coop-formand skal analysere demokratiske virksomheder for regeringen

Coop 5. jul 2021 -
This describes the image
Coops bestyrelsesformand Lasse Bolander har siddet på posten i 15 år. Nye vedtægter kan begrænse formandsperioden til 12 år. Foto: Coop
  • Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, som skal styrke vidensgrundlaget om demokratiske virksomheder i Danmark og komme med konkrete anbefalinger

Der mangler generelt viden om demokratiske virksomheder, som er ejet af f.eks. kunder, producenter eller medarbejdere. Derfor har regeringen nu nedsat en ekspertgruppe, der skal kortlægge vidensgrundlaget om demokratiske virksomheder i Danmark herunder de samfunds- og erhvervsøkonomiske konsekvenser.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

På Coops LinkedIn står: ”Coop er en demokratisk virksomhed, og vi er glade for, at erhvervsminister Simon Kollerup har udpeget Coops formand, Lasse Bolander, til at sidde i en ekspertarbejdsgruppe, der skal styrke vores viden om demokratiske virksomheder.”

”Tænketanken Demokratisk Erhverv, som Coop er en af stifterne bag, har kæmpet hårdt for, at det skal blive meget nemmere at starte en demokratisk virkelighed i dag, og nu tager vi et stort og vigtigt skridt i den retning med ekspertgruppen.”

Erhvervsminister Simon Kollerup siger om arbejdet:

- I Danmark har vi en lang tradition for demokratiske virksomheder bl.a. med de første andelsmejerier fra midten af 1800-tallet, der jo har haft stor betydning for danske virksomheder og dansk økonomi. I regeringen ønsker vi et erhvervsliv med forskellige ejerformer og her ser vi også et potentiale i demokratiske virksomheder. Derfor ønsker vi en undersøgelse af de barrierer, der kan være for den type virksomheder. Demokratiske virksomheder kan også have stor betydning for lokalsamfundet. Når lokale borgere engagerer sig og bidrager til udviklingen igennem demokratiske virksomheder, så opnår langt flere fordel af det, fordi det i sidste ende kan bidrage til øget vækst og arbejdspladser. Jeg glæder mig derfor til at se arbejdet fra ekspertarbejdsgruppen."

Ekspertgruppen skal også komme med konkrete anbefalinger til at fjerne uhensigtsmæssige barrierer og forbedre forholdene for demokratiske virksomheder inden for bl.a. adgang til erhvervsfremme, finansiering og rådgivning, herunder potentielle barrierer for at oprette nye demokratiske virksomheder.

Ekspertgruppens sammensætning:

Louise Mogensen (formand), Forenet Kredit, Allan Harbo, JORTON, Anne Mette Toftegaard, LB Forsikring, Camilla Gregersen, DM (tidl. Dansk Magisterforening), Ejner Holst, FH, Jan Toft Nørgaard, Arla Foods AMBA, Kasper Lindgaard, Dansk Erhverv, Lars Hammer, Dansk Industri, Lasse Bolander, COOP, Magnus Skovrind Pedersen, Demokratisk Erhverv, Maj Baltzarsen, Analyse & Tal, Mette Neville, Aarhus Universitet, Michael Svarer, Aarhus Universitet, Morten Holm Østergaard, Landbrug & Fødevarer, Rie Odsbjerg Werner, Tryghedsgruppen, Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd, Susanne Westhausen, Kooperationen, Thomas Poulsen, CBS.

Ekspertgruppen skal afgive rapport til erhvervsministeren inden udgangen af 2. kvartal 2022.

 

 

Opdateret 5. jul 2021