Coop afviser rygte om milliardunderskud

Coop 13. mar 2023 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Coop Danmark
  • Coop får det største underskud nogensinde, men afviser, at det er et minus over en mia. kr. Det forventes, at Coop 365discount fortsat vil give underskud i år 

Skrevet af: Søren Tougaard

Coops ledelse, med topchef Kræn Østergaard Nielsen i spisen, har været helt åbne omkring, at Coop i 2022 kommer ud med det værste resultat nogensinde.

En intern kilde fortæller til Dagligvarehandlen, at Coops underskud er vokset til over en mia. kr. og lander i et gigantisk minus på 1,5 mia. kr. for 2022. Men det afviser Coop fra servicekontoret i Albertslund.    

- Vi kommer som meddelt tidligere ud med ”det dårligste resultat i Coops historie” – og det forventes at være på et større tre-cifret millionbeløb. Der er ikke nogen større forskel på det i forhold til, hvad vi forventede i december, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen til Dagligvarehandlen. 

Efter et kig på internt materiale og samtaler med "kilder tæt på Coop" kan Berlingske Business i dag berette, at Coop befinder sig i en stor og dyb krise på tværs af hele koncernen. 

Kræn Østergaard Nielsen afviser, at Coop står i en langt værre situation end hidtil kendt.

På Linkedin skriver Coops topchef, at 2022 bliver det dårligste resultat nogensinde på grund af inflationskrisen, og at Coop står midt i to historisk store investeringer.

Den ene er milliardinvesteringen i it-kernesystemet Coop One, der skal gøre koncernen mere effektiv, den anden er den rekordhurtige udrulning af Coop 365discount som afløser for Fakta, og som skal formå at tage kampen op på discountmarkedet, hvor Netto og Rema 1000 reagerer tungt i dag.      

- Vi har derfor i forbindelse med strategien "Fremtidens Coop", som blev offentliggjort for godt en måned siden lavet en ny finansieringsaftale, der understøtter og giver den nødvendige investeringskapacitet til transformationen af Coop, hvor vi investerer ca. fire mia. kr. frem mod 2027. Aftalen er indgået med samme gruppe af banker, som vi har arbejdet tæt sammen med siden 2017. Bankerne har bakket fuldt op om både Coop, strategien og det fortsatte samarbejde. Derudover har Coop en betydelig opsparing i vores ejendomsportefølje - som er vokset med adskillige millarder de seneste år - og udgør en værdi på godt syv mia. kr. med en friværdi omkring fem mia. Disse to elementer bliver sammen med driftsindtjeningen finansieringskilderne af vores nye omfattende strategi, Fremtidens Coop, som vi er godt i gang med at eksekvere, lyder det fra Kræn Østergaard Nielsen.  

Venter underskud i 365 i år

Med forbrugernes vandring fra supermarked og varehuse til discount i lyntempo under inflationskrisen har Coop speedet op for Coop 365discount, der allerede tæller ca. 325 butikker. 

Men det er heller ikke her, at Coop kommer til at tjene pengene i 2023. 

- 365discount forventes ikke at give overskud i år, set i lyset af fortsat kraftig investering i nye butikker, siger Jens Juul Nielsen. 

Coop har tidligere meldt ud, at Coop 365discount skal være en overskudsforretning senest i 2025. 

 

 

Opdateret 13. mar 2023