Coop: Afskaffelse af store bededag er et søm i landsbyernes ligkiste

Coop 19. jan 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Danmarks næststørste dagligvarekoncern fraråder regeringen at stryge helligdagen i kalenderen. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Regeringens forslag om at stryge store bededag som helligdag fra 2024 for at finansiere de øgede danske forsvarsudgifter, møder modstand fra mange sider. Det gælder også fra dagligvarekoncernen Coop. 

Coop driver mange Dagli'Brugsen på landet, der i dag må holde åben på helligdage, mens større konkurrenter med en årsomsætning over 38,1 mio. kr. er tvunget til at holde lukket. Og Coop mener, at en afskaffelse af store bededag vil skade de små butikker og dermed landsbyerne. 

- De små dagligvarebutikker – dem der har en årlig omsætning på under 38,1 mio. kr. – er meget afhængige af den omsætning, de får, når de store butikker skal holde lukket på grund af helligdagen. I mange lokalsamfund er købmanden eller Brugsen den sidste butik, og de har det rigtig svært i forvejen. Forslaget om at afskaffe store bededag er derfor endnu et søm i landsbyernes ligkiste, lyder det i et høringssvar fra Coop. 

Coop peger desuden på, at personalet i de store butikker som Kvickly og SuperBrugsen, vil opleve det som et pres i forhold til familielivet, hvis store bededag bliver afskaffet. 

- Det gælder både de ​timelønnede og de overenskomstansatte, der i forvejen kan have vagter i tidsrummet fra kl. 6.30 til kl. 22.00 - alle ugens syv dage, skriver Coop i deres høringssvar.

Endelig peger Coop på, at forslaget øger risikoen for konflikter i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger, der i forvejen betegnes som historisk hårde på grund af den skyhøje inflation, der har udhulet danskernes rådighedsbeløb og presset indtjeningen i mange virksomheder.  

    

Opdateret 20. jan 2023