Brugs i kamp mod Miljøstyrelsen for ret til p-pladser

Coop 9. apr 2019 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

For to år siden købte SuperBrugsen i Rødekro et stykke fredskov af BaneDanmark. Området, der går langs banelinjen, er omkring 5600 kvm skovkrat af tilsyneladende uvejsom karakter.

Derfor vil brugsen gerne skove området og i stedet anlægge en dobbelt så stor skov et andet sted i byen, så de lokale kan få gavn af et stykke med grønt.

I stedet har man en ambition om, at den nuværende fredskov skal udnyttes til bedre parkeringsmuligheder, en vaskehal og højlager, lige som den lokal kro, Røde-Kro, har udtrykt interesse for at overtage et stykke af grunden til at udvide med en ny værelsesfløj.

Men det har Miljøstyrelsen sagt nej til.

- Miljøstyrelsen siger, at det skal have et samfundsmæssigt formål, og det synes vi også, det har. Området ligger bare hen; vi kunne udvikle det, og vi har økonomien på plads, siger brugsuddeler Torben Damgaard.

Han understreger, at man har købt jordstykket, vel vidende at det var fredskov, men at praksis plejer at være, at man kan fælde det, hvis man anlægger et dobbelt så stort areal andetsteds.

- Vi havde forventet, fornuften ville sejre. Men vi er med i det på den lange bane. Miljøministre kommer og går, men SuperBrugsen Rødekro består, lyder det fra den standhaftige uddeler.

Afgørelse inden sommer

Også Aabenraas Kommunes borgmester, Thomas Andresen, har rettet henvendelse til Christiansborg for at tale SuperBrugsens sag.

”SuperBrugsen forsøger at bidrage til en attraktivt bymidte, men bliver hindret i deres planer, da de rent arealmæssigt er fastlåst. Ved inddragelse af skovbæltet i deres planer, understøtter det ikke kun SuperBrugsens planer om udvikling, men også udviklingsplanens visioner og at fastholde liv i bymidten,” skriver han i et brev til Miljø- og Fødevareudvalget.

Miljøstyrelsen har afvist SuperBrugsens ansøgning om at fælde skovområdet med henvisning til, at ”der i denne sag efter skovloven ikke er tale om et overordnet samfundsmæssigt formål, der kan begrunde en ophævelse af fredskovspligt, men derimod om et privatøkonomisk forhold”.

Men hele loven trænger til et eftersyn, mener Torben Damgaard.

- Det er ikke, fordi vi ikke kan lide skov, for det kan vi. Men man er nødt til at kigge på dette her på landsplan. Loven er jo tilbage fra 1805 – dengang skulle man anlægge fredskov, fordi de fleste træer i landet var blevet brugt til brændsel eller krig. Det argument giver ikke mening længere, siger han.

SuperBrugsen har klaget over afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som forventer at have færdigbehandlet klagen inden sommerferien.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?