Apoteker mister kunder til supermarkeder
Selv om politikerne er gået i en bue uden om en fuld liberalisering af apotekerlovgivningen, så har de samme politikere alligevel skubbet flere kunder væk fra apoteket og over i supermarkeder, servicestationer eller ind i Matas.
Det sker dog som følge af en helt anden lov, der blev vedtaget i 2013. Den betyder, at en forbruger ikke må købe hovedpinepiller i pakninger med flere end 20 styks, med mindre kunden har en recept fra lægen.
Derfor har mange forbrugere nu valgt at købe de smertestillende tabletter i dagligvarebutikken, på servicestationen eller hos Matas, der nu sælger tre gange så mange smertestillende tabletter, som de samme butikstyper gjorde i 2012.
Det totale salg af medicinen er ellers faldet i samme periode, fordi det er blevet besværligt for kunderne at få fat i de store pilleglas. Det har haft den positive konsekvens, at antallet af selvmord ved hjælp af hovedpinepiller er faldet.
I de tre første kvartaler af 2012, før medicinen blev receptpligtig, solgte butikkerne 3,5 mio. såkaldte døgndoser af de svage smertestillende tabletter. I samme periode i år blev der solgt knap 11,5 mio. doser.
Tredobling af medicinsalg
Altså mere end en tredobling af salget fra industri til dagligvarehandelen, Matas og servicestationer.
Apotekerne sælger dog stadig flere end dobbelt så mange små pakker, svarende til 24,3 mio. doser i årets tre første kvartaler, men det er altså efter, at salget af de store glas blev næsten halveret som følge af de nye regler.
For købmanden eller Matas betyder det, at flere kunder nu bliver vant til at købe håndkøbsmedicin i butikken.
For kunden, der ikke har en recept til hovedpinepiller, betyder de nye regler, at forbrugeren må betale over det tredobbelte for en Panodil i små pakninger, end de kunder, der har lægens ord for, at de har brug for pillerne.
De små pakninger er dog dyrere både på apotek og i supermarked.
Af Helle-Karin Helstrand og Niels H. Carstensen
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Figur: Salget af små pakninger af svage smertestillende tabletter udenfor apotekerne. Tallene henviser til DDD (døgndoser). KILDE: Lif
Fakta
En liberalisering af apotekerloven har været diskuteret i årevis, men da en ny lov blev gennemført i sommer, blev apotekernes monopol bevaret. Blandt ændringerne var, at en farmaceut nu kan åbne et apotek som en shop-in-shop i en dagligvarebutik, hvilket blandt andre Coops Kvickly forventer at gøre. Begrundelsen er ifølge en tidligere udtalelse fra informationsdirektør, Jens Juul Jensen, at salg af medicin øger kundestrømmen.
Dagligvarehandlen har siden 2001, da en række medicinalprodukter blev frigivet til salg uden for apoteket, måttet sælge de smertestillende tabletter, men kun i små pakker. Derfor har mange forbrugere tidligere valgt at gå på apoteket, hvor de kunne få et glas med mindst 100 tabletter. Nu går flere i supermarkedet, selv om apoteker stadig sidder på langt hovedparten af salget.